Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Djevojčica i dalje kritično

Sudac istrage otkrio strašne detalje: Majci je stavljeno na teret da je pretukla djevojčicu, objavljeno i koliko je trajalo zlostavljanje

Dvoipolgodišnja djevojčica koja je završila u bolnici u Klaićevoj na hitnoj operaciji zbog ozljeda glave i dalje je u teškom stanju, potvrdio je za DNEVNIK.hr ravnatelj bolnice Goran Roić. Zbog težine ozljeda djevojčica je operirana. Roditelji su u međuvremenu ispitani te su djelomično priznali krivnju.

"Bez promjene tijekom protekle noći i prijepodneva - i nadalje je vitalno ugrožena, hemodinamski nestabilna, na respiratoru je, uz kontinuirani monitoring vitalnih funkcija", kazao nam je popodne ravnatelj Klaićeve Goran Roić te dodao kako se provode mjere intenzivne terapije.

Otac (27) i majka (24) su uhićeni i sumnjiči ih se za povredu prava djeteta, a ako malena ne preživi teretit će ih se za teško ubojstvo. Ispitani su na Županijskom državnom odvjetništvu u Slavonskom Brodu, gdje su dovedeni u zaštitnim odijelima. Kako doznajemo, to je učinjeno zbog svraba.

Uz opširnu obranu roditelji su djelomično priznali počinjenje kaznenog djela kršenja prava djeteta, potvrdila je u subotu nakon ispitivanja županijska državna odvjetnica Mirela Šmital.

U ovom slučaju majka je prvooptužena i nju se tereti za pet kaznenih djela povrede djetetovih prava i nanošenja osobito teške tjelesne ozljede.

Oca državno odvjetništvo tereti za četiri kaznena djela teške povrede djetetovih prava i nanošenja osobito teške tjelesne ozljede.

Sudac istrage odredio im je mjesec dana istražnog zatvora.

Otac je već bio prijavljivan za obiteljsko nasilje prema majci i supruzi, a malena je do studenog prošle godine bila smješetena u udomiteljskoj obitelji. Nakon povratka u biološku obitelj, bili su pod nadzorom Centra za socijalnu skrb.

Pročitajte i ovo Damir Brezić Dijete se bori za život Centar za socijalnu skrb Nova Gradiška o brutalnom zločinu: "Znali smo za obiteljsko nasilje. Nije bilo propusta. Posjećivali smo obitelj redovito"

Zbog ovog slučaja Upravno vijeće Centra za socijalnu skrb Nova Gradiška smijenjen je ravnatelj toga Centra Branko Medunić te je imenovana vršiteljica dužnosti. Inače, Medunić je već jednom smijenjen s te pozicije i to kada je resorna ministrica bila Jadranka Kosor i to, kako nam je potvrdila, zbog propusta u radu.

Ministar rada i socijalne skrbi Josip Aladrović o slučaju koji je zgrozio javnost obratio se javnosti. Više pročitajte ovdje

Podsjetimo, djevojčica je u Klaićevu dovezena iz Nove Gradiške gdje je zaprimljena u bolnicu s teškim ozljedama glave. Liječnici su odmah obavijestili policiju, a zatim je hitno prebačena u Klaićevu bolnicu u Zagreb.

Sudac objasnio za što ih se tereti

Majci se stavlja na teret da je udarala dijete neprimjerenom silom zbog čega je došlo do ozljeda zbog kojih je djevojčica završila u bolnici, izjavio je nakon saslušanja sudac Mile Soldo.

Pojasnio je kako je majci istražni zatvor određen zbog opasnosti da će ometati kazneni postupak utjecajem na svjedoke.

"Zbog toga je istražni zatvor određen i ocu, s time da je njemu određen istražni zatvor zbog opasnosti da će ponoviti kazneno djelo jer je već osuđivan za dugo kazneno djelo", rekao je sudac Soldo novinarima.

Potvrdio je i da se majci na teret stavlja pet kaznenih djela, a ocu četiri.

"Majci je stavljeno na teret da je počinila kazneno djelo osobito teške tjelesne ozljede čija je posljedica da je dijete sada u bolnici u teškom stanju. Ocu se stavlja na teret povreda djetetovih prava, zanemarivanje i zlostavljanje u odnosu na svih četvero djece", rekao je sudac Mile Soldo dodajući da se u očevom slučaju to odnosi na raniji period prije ozljeđivanja dvogodišnje djevojčice.

U slučaju dvogodišnje djevojčice sumnja je da se zlostavljanje odvijalo od studenoga 2020. do 31. ožujka 2021. Za ostalo troje djece izuzetih iz zajedničkog domaćinstva sumnja se da su bila zlostavljana i duži period.

Županijska državna odvjetnica, Mirela Smital, otkrila je da su roditelji ''dali obranu tijekom koje su djelomično priznali počinjenje kaznenih djela, opširno su se branili i iznosili sve okolnosti''.

Domagoj Mikić javio se iz Slavonskog Broda te je objasnio da je ispitivanje trajalo gotovo dva sata. Istražitelji smatraju da je majka ta koja je nanijela djetetu najteže ozljede te joj je određen istražni zatvor zbog straha od utjevaja na svjedoke. Ocu je određen istražni zatvor također zbog opasnosti utjecaja na svjedoke, ali i opasnosti na ponavljanje kaznenog djela.

Oboje su odvedeni u istražni zatvor u Požegu. Županijsko državno odvjetništvo, ako je potrebno, može tražiti produljenje istražnog zatvora.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene