Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Računalna prijevara

Pokušao prodati cipele na internetu pa ostao bez 1400 eura: Policija upozorava građane - ne nasjedajte!

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Splitska policija zabilježila je još jedan slučaj računalne prijevare. Muškarac je preko interneta pokušao prodati kožne cipele pa je ostao bez 1400 eura.

Muškarac je na internetskom oglasniku objavio oglas o prodaji kožnih cipela. Kontaktirala ga je njemu nepoznata osoba koja je navodno bila zainteresirana za kupnju cipela.

Muškarcu je stigla poruka s poveznicom koju je otvorio, popunio podatke o svojoj bankovnoj kartici, a onda shvatio da je prevaren. Vrlo brzo s bankovnog računa nestalo mu je 1400 eura.

Policija upozorava na velik broj phishing prijevara u kojima su žrtve najčešće osobe koje su oglašavale prodaju svojih predmeta na oglasnicima na internetu.

Prevaranti bi im se vrlo brzo javili putem mobilne aplikacije za komunikaciju i počeli dogovarati kupnju i dostavu predmeta koji se prodaje. Poslali bi im poveznicu na internetsku stranicu koja je vjerna kopija neke od poznatih dostavljačkih službi u Hrvatskoj.

Pročitajte i ovo Ilustracija Istraga u tijeku Opljačkali općinu za više od 300.000 kuna: Računalna prijevara na koju često nasjedaju i obični građani

Prodavatelja bi uputili da popuni potrebne podatke na toj stranici kako bi uplata bila izvršena na njihov bankovni račun. Stvarni cilj prevaranata bio je dobiti podatke s bankovne kartice koji su potrebni za izvršavanje isplate s računa prodavatelja.

Za isplatu je prevarantima dovoljan broj kartice i troznamenkasti CVV (ili CVC) broj. Čim bi ih prodavatelj upisao - vidljivi su prevarantima, koji ih putem nekih od legalnih aplikacija poput internetskog bankarstva ili servisa za plaćanje koriste kako bi pokrali novac na računu.

Iskorišteni su neznanje ili zbunjenost prodavatelja.

Pročitajte i ovo Ilustracija Jedan ostaje iza rešetaka Mladići građanima ukrali gotovo pola milijuna kuna: Objavljeni detalji njihove prijevare

Iz policije opet poručuju svima da ne nasjedaju te da je za uplatu na račun u banci dovoljan IBAN računa. Za terećenje računa potrebni su broj bankovne kartice i sigurnosni kod. Kod 3D sigurnosne provjere potrebna je i dodatna autorizacija.

Potencijalna meta prevaranata svi su korisnici interneta. Policija je više savjeta o tome kako se zaštititi od računalnih prijevara objavila na poveznici SafetyNet - Bitka za sigurnost.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene