Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nastavak suđenja

Raboteg: Nisam bio uključen u nabavu kamiona

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Suđenje bivšem ministru obrane Berislavu Rončeviću i njegovom pomoćniku Ivi Bačiću danas je nastavljeno svjedočenjem državnog tajnika u Ministarstvu obrane Mate Rabotega koji je kazao da nije bio uključen u nabavu vojnih kamiona kojom je prema tvrdnjama USKOK-a državni proračun oštećen za oko 10 milijuna kuna.

Iako je njegovo ime kao odgovorne osobe stajalo na dokumentu kojim su vojni kamioni izravnog pogodbom kupljeni od skupljeg ponuđača, tvrtke Iveco, Raboteg tvrdi da je o svemu doznao tek nekoliko godina kasnije, kada se o cijelom poslu počelo govoriti u 'kontekstu nekih nedozvoljenih radnji'. 'Nisam sudjelovao u nikakvoj nabavi i ne mogu preuzeti odgovornost za nešto u čemu nisam sudjelovao', kazao je Raboteg svjedočeći danas na zagrebačkom Županijskom sudu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Premijerka odgovorila predsjedniku SDP-a 'Milanović je prespavao punih sedam godina' Slika nije dostupna Presuda za kamione Stazić: Hebrang i HDZ pokušali su prikriti kazneno djelo

Potvrdio je tek da je Ministarstvo obrane i prije ovog natječaja surađivalo s tvrtkom MAN, koja je prema tvrdnjama USKOK-a na spornom natječaju dala najpovoljniju ponudu za nabavu kamiona. No, Rončević i njegov pomoćnik su se, prema tvrdnjama iz optužnice, nakon propalog natječaja odlučili na izravnu pogodbu s tvrtkom Eurokamioni čija je cijena za 10,2 milijuna kuna bila skuplja od MAN-ove. Raboteg je kazao da je Ministarstvo obrane s MAN-om surađivalo i prije 2004. kada je nova HDZ-ova vlast preuzela dužnost. MAN je, kazao je, Hrvatskoj nudio tzv. offset program u kojem bi u izradu vojnih vozila bile uključene i hrvatske tvrtke, a u svemu je sudjelovala i Hrvatska gospodarska komora. Osim toga jedno je MAN-ovo vozilo bilo na testiranju u oružanim snagama i vojska je tražila da se kamioni nabave čim prije, dodao je Raboteg.

Nakon njega na svjedočkoj se klupi pojavila Jadranka Stipić, referentica u MORH-u koja je kao zapisničarka sudjelovala u radu prvog povjerenstva za nabavu vojnih vozila. Potvrdila je da su na prvom natječaju ponude svih tvrtki prihvaćene kao zadovoljavajuće, odnosno da niti jedna ponuda nije odbijena zbog neudovoljavanja uvjetima natječaja. Obrana dvojice optuženih, inače, tvrdi da MAN-ovi kamioni nisu udovoljavali traženim tehničkim karakteristikama, zbog čega nisu bili pogodni za Hrvatsku vojsku, jer im je nosivost bila manja od pet tona. Suđenje se, ispitivanjem novih svjedoka, nastavlja 19. ožujka. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene