Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nije odustao

Vozio Istarskim ipsilonom u krivom smjeru, ostao bez vozačke pa nastavio voziti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Policija je u nedjelju oko 11:15 zaprimila dojavu da se na Istarskom ispilonu vozilo kreće u suprotnom smjeru.

Odmah nakon zaprimanje dojave na teren su upućeni policajci, a dionica autoceste od Kanfanara do Pazina bila je zatvorena za sav promet do 11:35. Tada su policijski službenici kod Vodnjana zaustavili automobil BMW, talijanske registarske oznake, kojim je upravljao 64-godišnjak.

Pročitajte i ovo Policija Gužva u prometu Prometna nesreća na A4: Vozi se uz ograničenje brzine Ilustracija Bolje izbjeći Ako izgubite karticu za autocestu, u velikom ste problemu: Pogledajte zašto ih treba dobro čuvati

Utvrđeno je da je muškarac od Žminja do petlje Kanfanar vozio u suprotnom, odnosno zabranjenom smjeru, te da je na petlji Kanfanar ušao u ispravnu traku i nastavio vožnju prema Vodnjanu.

Zbog počinjenja prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama 64-godišnjak je priveden na Prekršajni sud te mu je određena mjera privremenog oduzimanje vozačke dozvole, no već istog dana oko 15:40 policajci su ga zatekli kako upravlja istim automobilom na državnoj cesti 75 iz smjera Vodnjana prema Puli.

Muškarac je uhićen i zadržan u policijskoj postaji do izlaska pred prekršajnog suca.

Policija upozorava

Uđete li na autocestu u suprotnom smjeru – ne vozite u desnu stranu, ne okrećite se na autocesti i ne vozite unatrag. Onoga trenutka kada vidite svjetla vozila iz suprotnog smjera, odmah skrećite u lijevu stranu na traku za zaustavljanje u nuždi (za vozila iz suprotnog smjera).

Ako uz traku za zaustavljanje postoji travnata bankina, pomaknite vozilo što više na travu. Uključite lijeve pokazivače smjera i stanite te isključite motor. Tamo ste najsigurniji – ako se uopće može govoriti o sigurnosti u takvoj situaciji.

Uključite kratka – dnevna svjetla (ako ne vozite s uključenim svjetlima). Uključite sve pokazivače smjera. Što prije izađite van iz automobila i obucite žuti reflektirajući prsluk. Udaljite se od automobila.

Nazovite 112 ili 192 i recite što se dogodilo. Ne ustručavajte se zvati policiju. Manja je šteta platiti kaznu za pogrešku koju ste učinili nego izgubiti život ili nekoga doživotno unesrećiti.

Dok čekate policiju da vas na siguran način izvede s autoceste, možete davati znakove upozorenja vozilima koja dolaze ususret. Činite to oprezno, s ruba ceste – sa zelenog pojasa.

Ako dobijete informaciju (radio) o kretanju vozila u suprotnom smjeru, na dijelu autoceste na kojoj se vi nalazite, smanjite brzinu vožnje na 40 km/h te s povećanim oprezom nastavite vožnju po desnoj prometnoj traci bez pretjecanja uz uključena sva četiri pokazivača smjera. Zaustavite vozilo na prvom odmorištu uz autocestu i pričekajte informaciju o prestanku opasnosti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene