Poznati psihijatar Vladimir Gruden u Dnevniku Nove TV komentirao je stravični zločin u Međimurju koji je zgrozio Hrvatsku.

Galerija


"U psihoanalizi postoji jedan fenomen koji se zove negacija - ne samo da negiram da nešto znam, nego sam i uvjeren u to i ja živim kao da toga zbilja nema", objašanjava Gruden.

Vezani članci Suđenje Smiljani Srnec (Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL) - 11 Prije točno godinu dana otkriven je jedan od najstrašnijih zločina u Hrvatskoj: Zbog jezivog ubojstva na sudu su plakali i svjedoci Psihijatar dr.sc. Vladimir Gruden (Foto: Dnevnik.hr) Preminuo Vladimir Gruden, poznati hrvatski psihijatar

Da netko u svojem domu gdje živi i odgaja djecu čuva leš gotovo 20 godina, moguće je ako taj netko ima svojih psihičkih problema, a najvjerojatnije se radi o teškom poremećaju ličnosti, kaže poznati psihijatar Vladimir Gruden.

Na pitanje je li moguće da policija u ranijim obilascima obitelji kod članova nije mogla prepoznati da se radi o bilo kakvim psihičkim smetnjama, Gruden objašnjava kako je to apsolutno moguće.

"Potpuno je to moguće jer su oni toliko to iznegirali da su sebe uvjerili kako je problem rješen", poručuje Gruden.

"Ta obitelj sigurno nije bila na uobičajenom putu i nemamo se što uspoređivati s njima, tako se mještani trebaju postaviti. Liječnici koji će se sigurno baviti djecom koja su odrasla u toj kući, psiholozi i psihijatri, posebno socijalna služba, trebali bi tu djecu ispitati da vidi da li su oni psihički stabilni. Ali ne samo to, za slučaj da su preuzeli neka ponašanja iz okruženja u kojemu su odrastala, nakon ovako stresnog događaja tu djecu treba pratiti", smatra dr. Gruden.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr