Smiljana Srnec nepravomoćno je osuđena na 15 godina zatvora za ubojstvo sestre čije je tijelo godinama skrivala u zamrzivaču. Srnec je presudu slušala u suzama, a obrana koja tvrdi kako sud nije dokazao motiv ubojstva - najavljuje žalbu.

Galerija


"Pri izricanju presude nije se puno govorilo o konkretnom motivu ubojstva niti se on mogao iščitati na suđenju. Možda će motiv ubojstva zauvijek ostati nepoznanica jer je Srnec nijekala krivnju. Ono što se dogodilo u njezinoj obiteljskoj kući prije 20 godina mogao bi ostati vječiti misterij.

Vezani članci Nastavljeno je suđenje Smiljani Srnec zbog ubojstva sestre - 4 Nastavljeno suđenje Smiljani Srnec: Svjedoci obrane ne sjećaju se detalja druženja s Jasminom Nastavak suđenja Smiljani Srnec Pogledajte šokantno svjedočenje Smiljane Srnec: "Nisam ubila sestru. Nedostaje mi od dana kada je nestala. A svjedoci? Oni su kriminalci i zlostavljači"

Jedino Smiljana Srnec točno zna što se toga dana dogodilo. Sud je vjerovao dokaznim materijalima, povjerovao je otisku prsta koji je pronađen na vreći u koju je tijelo bilo zamotano, povjerovao je iskazima svjedoka koji su tvrdili da je Smiljana Srnec prema svojoj mlađoj sestri znala biti agresivna i ranije.

Na suđenju se moglo zamijetiti na suđenju jest da ni samom sucu pri izricanju presude i čitanja obrazloženja nije bilo lako jer je morao sažeti i prepričati sve ono što je čuo tijekom ovog suđenja, a neki detalji su bili toliko gnjusni da i nisu za prepričavanje.

Sve se najbolje može sažeti u onom dijelu kad su na red došle olakotne i otegotne okolnosti. Kao olakotnu okolnost za izricanje presude i visine kazne, sud je uzeo Smiljani Srnec činjenicu da je ona majka troje djece.

Sve ostalo bile su otegotne okolnosti. Počevši od samog počinjenja djela - ona je svoju sestru zatukla nasmrt. Iznenadila ju je, uhvatila ju je doslovce na spavanju, tupim predmetom pretukla ju je po glavi i nanijela teške ozljede koje su uzrokovale smrt.

Godinala lagala i živjela uz tijelo ubijene sestre

Nakon toga, tijelo je sakrila. Godinama je lagala obitelji, prijateljima i susjedima o tome gdje se njezina sestra nalazi, izmišljala je razne priče.

Tijelo je sakrila u škrinju za zamrzavanje, a ono što je najgore u svemu tome - ona je u toj kući živjela s tijelom vlastite sestre 19 godina. To je zasigurno slučaj koji će psihijatri analizirati u svojim znanstvenim radovima", javio je reporter Dnevnika Nove TV Ivan Čorkalo.

Kaznu doživotnog zatvora hrvatsko pravosuđe ne poznaje. Maksimalna kazna za ubojstvo po aktualnom zakonu iznosi 40 godina. Smiljani se sudilo po zakonu iz 1997., budući da je on bio na snazi 2000. kada je Jasmina nestala.

Maksimalnom kaznom iz tog razdoblja od 15 godina zatvora, Smiljana bi u zatvoru trebala provesti 4 godine manje nego što je njezina sestra bila zamrznuta u hodniku obiteljske kuće u kojoj je odgajala svoju djecu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr