Preminula je Lana Prager, djevojka zbog čije je priče svim učenicima koji boluju od teških bolesti omogućeno školovanje od kuće.

Galerija Lana Prager, djevojka zbog koje je mijenjan Zakon o srednjem školstvu - 1 Lana Prager, djevojka zbog koje je mijenjan Zakon o srednjem školstvu - 2 Lana Prager, djevojka zbog koje je mijenjan Zakon o srednjem školstvu - 3 +0 Lana Prager, djevojka zbog koje je mijenjan Zakon o srednjem školstvu - 4

Preminula je Lana Prager, djevojka koja je promijenila obrazovanje u Hrvatskoj. Naime, zbog njezine je priče promijenjen Zakon o srednjem školstvu te je svim učenicima koji zbog svoje bolesti ne mogu pohađati srednju školu omogućeno školovanje od kuće.

Lana Prager od osme je godine bila u kolicima jer je bolovala od rijetke genetske bolesti okoštavanja mišića i vezivnog tkiva. Prva je učenica koja je iskoristila pravo školovanja od kuće i s odličnim je uspjehom završila gimnaziju. Nakon toga je nastavila obrazovanje i postala inženjerka grafičke tehnologije te je diplomirala kao jedna od najboljih studentica u generaciji.

Ivana Kalogjera, predsjednica udruge Nismo same, na svojem je profilu na Facebooku objavila da je ovo "jedan od najtužnijih dana" jer nas je napustila "najhrabrija i najkreativnija osoba koju sam ikada upoznala".

Dodala je da je Lanu upoznala na kraju njezina osnovnoškolskog obrazovanja, kada ona po tadašnjem zakonu nije mogla nastaviti školovanje.

"Lana i njezina mama na to nisu pristale. Zajedno smo mijenjale zakone, pomicale granice. Bila je jedina osoba u Hrvatskoj koja je završila fakultet iz svog doma", napisala je Kalogjera.

"Nedavno mi se obratila da joj pomognem da skupi novac za nova kolica. No COVID nas je pretekao. Mirno spavaj, anđele moj. Volim te i voljet ću te zauvijek", dodala je.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju