Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zagrebačka policija objavila je i službeni rezultat istrage trovanja radnika tvrtke Portun-Ferrum.


Uzrok trovanja od kojeg su 18. rujna umrla dvojica radnika u podrumu tvrtke Portun-Ferrum u zagrebačkom Susedgradu, nestručno je postavljen ventilacijski sustav, zbog čega je došlo do kritičnog porasta koncentracije ugljičnog dioksida, utvrdila je zagrebačka policija.

Vezani članci Slika nije dostupna Radnici umrli od trovanja, je li otpad ilegalno ukopavan? Slika nije dostupna Još nepoznato što je ubilo radnike u Jankomiru

>> Radnike je ubio fosfin, opasniji od cijanovodika?

Ventilacija je postavljena na nedovoljnu visinu od šahtova oborinske kanalizacije, zbog čega se koncentracija ugljičnog dioksida, nakon naglog porasta vodostaja Save, u podrumu povećala do kritične razine, rekao je na konferenciji za novinare načelnik odjela općeg kriminaliteta Krešimir Antolić.

Ventilacija postavljena bez ovlaštenja

Plinovi iz oborinske kanalizacije ubačeni su preko ventilacije u podrum u kojem su potinsuli kisik na udio od svega 2,43 posto, zbog čega su u kratkom vremenu boravka u podrumu otrovana dvojica radnika i jedan lakše ozlijeđen.

Ventilaciju je bez ovlaštenja postavila samoborska tvrtka TTI, čijeg je 60-godišnjeg pomoćnika tehničkog direktora policija kazneno prijavila zbog dovođenja u opasnost općeopasnom radnjom ili sredstvom. Zbog tog kaznenog djela 60-godišnjem J.H. prijeti kazna od jedne do osam godina zatvora.

Uzrok smrti hipoksija

On je 22. veljače 2008. kao pomoćnik tehničkog direktora bez ovlaštenja preuzeo narudžbu za postavljanje ventilacije te je protivno pravilima struke izradio skicu u kojoj nije predvidio utjecaj okoliša. Uzrok smrti dvojice radnika je hipoksija koja je nastala zbog nedostatka kisika u organizmu. Niska razina kisika u podrumu bio je jedan razloga zbog kojeg se čekalo s izvlačenjem tijela stradalih radnika.

Policija kriminalističkim istraživanjem, u sklopu kojeg je provela toksikološka i strojarska vještačenja, nije utvrdila odgovornost vlasnika poduzeća Portun-Ferrum. U policiji smatraju da plinovi u 'upojnim bunarima' oborinske kanalizacije nemaju veze s ilegalnim odlaganjem otpada, što su kao mogući uzrok trovanja radnika navodili neki mediji. Policija nastavlja poduzimati radnje kako bi utvrdila druge eventualne nepravilnosti samoborske tvrtke. (Hina)