Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ubojstvo u Kozari putevima

Novi detalji sumanutog zločina: "Napadač je imao mjeru zabrane približavanja žrtvi"

Zagrebačka policija održala je konferenciju za medije o slučaju koji je potresao javnost.

Policija je objavila nove detalje sumanutog zločina jučer u Kozari putevima kada je muškarac (43) sjekirom napao bivšu partnericu i njezino dijete.

Prvi poziv u pomoć dobili su od žrtve u 20:26. 

"Sve je upućivalo na obiteljsko nasilje. Mi u takvim situacijama vrlo žurno postupamo. To nam je jedan od glavnih prioriteta. Na putu je uslijedio još jedan poziv. Zadnji je bio kad smo već bili na mjestu događaja", rekla je Marija Goatti iz PU zagrebačke.

Od poziva do dolaska na mjesto zločina došli su za devet minuta. Tamo su zatekli dvije žrtve, majku i dijete, u teškom stanju. Policijski službenici na mjestu događaja odmah su počeli pružati prvu pomoć, a potom je, po dolasku hitne medicinske pomoći, žrtvama liječnička pomoć bila pružena u bolnicama na području Grada Zagreba.

Naknadno su zaprimili informaciju o stradavanju muškarca na autocesti. 

"Dok odlazimo na to mjesto događaja, povezujemo da je smrtno stradali muškarac počinitelj iz Kozari puta", rekla je Goatti.

Napadač je u bijegu uzrokovao dvije prometne nesreće s materijalnom štetom.

"Dolaskom u visini zračne luke udara u zaštitnu ogradu, izlazi iz vozila, pješice se upućuje preko autoceste, prelazi na drugu stranu autoceste i s namjerom se baca pod vozilo", rekla je Goatti.

Policija je u ranim jutarnjim satima dobila dojavu da je dijete od zadobivenih ozljeda preminulo. 

"Ova obitelj bila je poznata policiji. Od 2016. do 2020. u tri smo navrata postupali. U jednom navratu radilo se o prekršajnom postupku. Osumnjičenik je tada počinio prekršaj sukladno Zakonu o zaštiti od nasilja u obitelji. U dva navrata smo proveli krim istraživanje, koje je rezultiralo podnošenjem kaznenih prijava za kazneno djelo prijetnje i kazneno djelo povrede djetetovih prava. U oba slučaja on je bio prepraćen nadležnom državnom odvjetništvu", rekla je Nikolina Grubišić Požar, voditeljica Odjela maloljetničke delinkvencije i kriminaliteta na štetu mladeži i obitelji.

"Imao je mjere zabrane približavanja i uspostavljanja veze spram žrtve. Sve mjere prestale su u ožujku 2021.", dodala je. 

"Mogu vam potvrditi da je bilo druge djece, ali mislim da interes javnosti nije ispred interesa dobrobiti djece", objašnjavaju u policiji zašto ne mogu odati više detalja o obitelji.

Vesna Drobac, predstojnica Centra za socijalnu skrb Zagreb, podružnica Peščenica, iskazala je žaljenje zbog žrtve. I na trenutak su je svladale emocije. 

"Obitelj je bila poznata Centru, u obitelj se interveniralo godinama. Bile su mjere iz obiteljsko-pravne zaštite", rekla je. Kazala je da djeca nisu trebala biti oduzeta. Jedno dijete je punoljetno, dvoje je bilo maloljetno.  

"Počinitelj nije živio s njima. Povremeno je dolazio. Nije bilo razloga da se majci oduzmu djeca. Jedno od djece je od počinitelja i on je dolazio kontaktirati s djetetom. Imao je sudsku odluku", rekla je Drobac.

Grubišić Požar napomenula je da su i policija i Centar reagirali svaki put kad su zaprimili informaciju o "narušenoj dinamici i u užem i u širem smislu riječi".

"Unatrag godinu dana i više nemamo informacija niti smo imali bilo kakva saznanja da je bilo nasilja ili da su narušeni odnosi", kaže Grubišić Požar.

"Nije postojala naznaka da su u pitanju bili narušeni odnosi u smislu zaštite života djece", dodala je. Zadnji put su postupili u ožujku 2021., kad je napadaču istekla mjera.

"Unatrag godinu dana imali smo obavijest da su bile osobe na razgovoru, ali nisu utvrđeni niti elementi prekršaja niti kaznenog djela", kaže.

Počinitelj je prijavljivan i zbog drugih kaznenih djela, a i u više navrata u zatvoru.

Mora se obaviti i obdukcija tijela djeteta i napadača. Majka je još u teškom stanju.

Sve o stravičnom slučaju iz minute u minutu čitajte OVDJE.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene