Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Splitska policija utvrđuje sve okolnosti događaja koji se zbio sinoć tijekom krizne situacije na plaži Kaštelet kada je, kako su prenijeli mediji, policajac fizički nasrnuo na novinara portala Index.hr Dragu Miljuša.


U policiji su rekli da su s utvrđivanjem okolnosti događaja započeli još sinoć čim su saznali za incident, te stupili u kontakt s novinarom. Kažu da provjeravaju informacije sa svim sudionicima događaja, kao i sa svjedocima, a budući da to još sve traje, trenutno nemaju kompletirano postupanje u tom slučaju.

Neslužbeno se doznaje kako su osim kriminalističke policije koja radi na slučaju u njega uključeni i oni iz Odjela zakonitosti postupanja.

Vezani članci Stjepan Sučić Državni tajnik kršio mjere pa vrijeđao policajce u kafiću i razbio vrata u postaji. Glasnogovornik Vlade: "Ako je to istina, takvo ponašanje je potpuno neprimjereno" Očevid na mjestu ubojstva, Galižana Strava u Istri: U mjestu nedaleko od Pule pronađeno beživotno tijelo žene, ozlijeđeni muškarac hitno prevezen u bolnicu

"Namjera nam je utvrditi točne okolnosti događaja i ovisno o utvrđenom poduzet ćemo daljnje potrebne radnje", kratko je prokomentirala glasnogovornica splitske policije Ana Čepić.

Ministarstvo unutarnjih poslova priopćilo je kako je neosporno da novinari kao javni djelatnici trebaju svoj posao obavljati nesmetano, ali je potrebno istaknuti da je isto razumijevanje potrebno i za obavljanje policijskih poslova budući se u oba slučaja radi o odgovornom poslu od interesa za javnost.

MUP naglašava, da će policija ispitati taktičnost i zakonitost postupanja policijskih službenika.

Glavni ravnatelj policije, ističe MUP, formirao je stručni tim na razini Ministarstva koji će ispitati sve okolnosti navedenog događaja.

MUP također podsjeća kako policijski službenici u svakodnevnom radu poduzimaju sve zakonom raspoložive mjere i radnje s ciljem suzbijanja svih oblika nezakonitih ponašanja prema novinarima u njihovu radu.

Kaznena djela usmjerena protiv novinara, a posebno napadi na njihov fizički integritet i osobnu sigurnost, tretiraju se s krajnjom ozbiljnošću i profesionalnošću, naglašava MUP te dodaje kako su kako su policijska postupanja u istraživanjima napada na novinare do sada rezultirala s nekoliko kaznenih prijava, protiv poznatih ili nepoznatih počinitelja, dok su protiv počinitelja čija je kažnjiva radnja okvalificirana kao prekršaj podnijeti optužni prijedlozi.

Novinar Index.hr-a Drago Miljuš sinoć je za svoj medij izvještavao s terena nedaleko od plaže Kaštelet na kojoj se od 17:30. pa sve do 19:40 sati odvijala prava drama u kojoj je muškarac (54) prijetio da će se ubiti aktiviranjem bombe, što je naposljetku i napravio. Miljuš je medijima ispričao da mu je, dok je obavljao svoj posao, policajac mobitel bacio u more, dok ga je drugi, a radi se o interventnom policajcu, udario šakom u glavu, zbog čega je nešto kasnije u splitskoj bolnici zaradio šav na usnici.

Zbog tog je napada na novinara reagiralo danas i Hrvatsko novinarsko društvo (HND) koje je pozvalo policiju da hitno istraži napad i adekvatno kazni napadača na novinara. (Hina)