Podignute su optužnice protiv trojice inženjera koje Općinsko državno odvjetništvo tereti za opasno izvođenje građevinskih radova u centru Rijeke.

Galerija Urušena skela u Rijeci (Foto: Pixsell, Goran Kovačić) - 4 Urušena skela u Rijeci (Foto: Pixsell, Goran Kovačić) - 3 Urušena skela u Rijeci (Foto: Pixsell, Goran Kovačić) - 2 +0 Radnici na skeli, ilustracija (Foto: Nel Pavletic/PIXSELL)

Protiv trojice inženjera u dobi od 38, 43 i 52 godine podignute su optužnice. 38-godišnjeg glavnog inženjera tereti se da je od 19. do 22. studenoga prilikom rekonstrukcije poslovne zgrade u centru Rijeke koristio stiropor kao vanjsku oplatu.

Vezani članci Automobil nasilnika s Platka - 2 Riječka policija dostavila DORH-u izvješće o tučnjavi na Platku, otkriveno i je li među prijavljenima ozlijeđeni HGSS-ovac Željko Cvrtila Kriminalist o tučnjavi na Platku: "To bi moglo biti kazneno djelo teške tjelesne ozljede u pokušaju"

Općinsko državno odvjetništvo navodi da se stiropor ne može povezati s unutarnjom oplatom zida te da je kao takav, bio nepodoban za opterećenje prilikom radova. Smatraju da je glavni inženjer bio svjestan da takav način rekonstrukcije može dovesti do situacije koja je opasna za ljude ili imovinu.

43-godišnjeg nadzornog inženjera terete da je propustio nadzirati radove te da je znao kako se za oplatu postavlja stiropor. Kad ga je glavni inženjer gradilišta pozvao da pregleda oplatu i konstrukciju upisom u građevinski dnevnik, on je dopustio betoniranje.

Također, 52-godišnjeg glavnog nadzornog inženjera Državno odvjetništvo tereti da je, znajući da nije mjerodavan za pregled konstrukcije, omogućio daljnje betoniranje. Zbog takvog rada trojice inženjera došlo je do urušavanja dijela vanjskog zida zgrade i skele na prometnicu u centru grada.

Podsjetimo, urušilo se nekoliko četvornih metara pročelja na trećoj etaži zgrade bivše pošte u Adamićevoj ulici u Rijeci, koja je bila u prenamjeni u robnu kuću. Investitor radova bila je tvrtka TIM Nekretnine, a izvođač radova Kamgrad. Materijal je povukao za sobom dio građevinske skele te pao na pločnik i jedan trak ulice. Srećom, nije bilo ozlijeđenih.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju