Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Traži se oduzimanje imovine

Čehok šokiran optužnicom: 'Nisam oštetio grad ni na koji način'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
USKOK je nakon provedene istrage pred Županijskim sudom u Zagrebu podnio optužnicu protiv Ivana Čehoka, Davora Patafte, te još tri osobe i tri trgovačka društva zbog počinjenja kaznenih djela udruživanja za počinjenje kaznenih djela, zlouporabe položaja i ovlasti te pomaganja i poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti.

Optužnicom se prvookrivljeniku Čehoku, kao gradonačelniku Varaždina i predsjedniku Gradskog poglavarstva do 17. svibnja 2009., a nakon toga samo kao gradonačelniku, drugookrivljeniku Davoru Patafti, vlasniku i predsjedniku uprave triju trgovačkih društava, te još jednoj ženskoj osobi stavlja na teret da su se od kraja 2007. do lipnja 2011.godine u Varaždinu povezali i zajedno djelovali u namjeri pribavljanja znatne nepripadne materijalne koristi trgovačkim društvima u vlasništvu drugookrivljenika Davora Patafte na štetu Grada Varaždina i pravnih osoba koje su u većinskom vlasništvu Grada Varaždina.

Pročitajte i ovo Maja Šupe Narušeno joj zdravlje Potvrđena optužnica protiv sutkinje Šupe: Dobro osmišljenim planom pokušala zamagliti 15000 eura mita Donald Trump Optužnica ima više od 30 točaka Potvrđeno je kada će Donald Trump izaći pred sud, oglasila se kći bivšeg američkog predsjednika

Čehok je, kako stoji, prema prethodnom dogovoru s drugookrivljenikom Pataftom, u tom razdoblju u više navrata pogodovao njegovim trgovačkim društvima u zaključivanju poslova s Gradom Varaždinom i pravnim osobama u većinskom vlasništvu Grada Varaždina, i to poslova na zbrinjavanju komunalnog otpada, kupnje zemljišta za program poticane stanogradnje od društava drugookrivljenika Davora Patafte po cijeni znatno većoj od tržišne te poslova kojim će se drugookrivljeniku Davoru Patafti omogućiti preuzimanje upravljanja varaždinskim aerodromom.

Tako je Čehok s Pataftom, uz pomoć trećeokrivljenika,  omogućio zaključenje poslova kojima je  jednom trgovačkom društvu omogućena gradnja fiksnog postrojenja za mehaničko-biološku obradu otpada.

Nadalje, Čehok je, u dogovoru s Pataftom, a uz traženje petookrivljenika, osigurao da Grad Varaždin od triju trgovačkih društava, kupi zemljišta za program poticane stanogradnje po cijeni znatno većoj od tržišne, a za što nije postojala suglasnost nadležnog ministarstva niti potreba Grada Varaždina za tolikom gradnjom POS-ovih stanova. Zbog toga je četvrtookrivljena, sukladno dogovoru s Davorom Pataftom, od građevinskog vještaka tražila da za potrebe društava izrađuje elaborate o procijenjenoj vrijednosti nekretnina koje su spomenuta društva prodavala i zamjenjivala s Gradom Varaždinom, na način da u elaboratima navede da je cijena zemljišta znatno viša od tržišne.

Prvookrivljenik Ivan Čehok pogodovao je još jednom trgovačkom društvu u zaključivanju poslova kojima će se tom društvu omogućiti preuzimanje upravljanja varaždinskim aerodromom.

Prvookrivljenik Ivan Čehok osiguravao je da dogovorene procjene vrijednosti zemljišta kao i odluke o sklapanju poslova nadležna tijela Grada Varaždina prihvate, čime su stvorene pretpostavke za zaključivanje ugovora između Grada Varaždina i pravnih osoba u većinskom vlasništvu Grada Varaždina s Patafinim trgovačkim društvima, kojima je Grad Varaždin obvezan na plaćanje ukupnog od 47,7 milijuna kuna te s društvom petookrivljenika Vojvode kojem je Grad Varaždin po spomenutim ugovorima obvezan platiti 1,9 milijuna kuna.

Na opisani način trgovačkim društvima pod upravom ili u vlasništvu drugookrivljenika Davora Patafte pribavljena je znatna nepripadna materijalna korist od najmanje 35,8 milijuna kuna, a Grad Varaždin i pravne osobe u njegovom većinskom vlasništvu oštećene su za najmanje 49,6 milijuna kuna, s obzirom na do sada plaćene iznose društvima drugookrivljenika Davora Patafte od 35,8 milijuna kuna, kao i iznose na čije je plaćanje Grad Varaždin obvezan zaključenjem predmetnih ugovora.

USKOK će, sukladno Zakonu o oduzimanju imovinske koristi ostvarene kaznenim djelom i prekršajem, tijekom kaznenog postupka predložiti oduzimanje protupravno stečene imovinske koristi od okrivljenika.

'Nisam pogodovao nikome niti na bilo koji način oštetio grad. Sve su to odluke koje su donesene na nadležnim gradskim tijelima nakon provedene procedure. Naravno da nema nikakvog udruživanja jer s tim osobama nisam bio u bilo kakvom odnosu,' rekao je Čehok za evarazdin koji navodi kako je bivši gradonačelnik bio zatečen i šokiran optužnicom.

O optužnici se izjasnio i drugookrivljenik Davor Patafta u objavi za medije. 'Čovjek se osjeća obespravljeno kada ga se javno sumnjiči i proziva, a ne može se braniti na istovjetan način. Sada se mogu početi braniti pred sumnjama koje su nepravedne i neosnovane. Mene je život naučio da svaka batina ima dva kraja što će se i pokazati u ovom slučaju. Uvjeren sam i siguran da je sve što sam radio bilo po zakonu.' (T.V./Agencija VLM)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene