Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Optuženi Kobak, Robić i Sarić

Podignuta optužnica protiv bivšeg direktora HŽ-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uskok je podigao optužnicu protiv bivšeg direktora Hrvatskih željeznica (HŽ) Davorina Kobaka i čelnika sestrinskog poduzeća Agit Biserke Robić i Andrije Sarića te državljanina Srbije koje tereti da su se udružili kako bi iz poduzeća Agit nezakonito izvukli novac i oštetili Agit za više od 3,7 milijuna eura pri čemu su sebi protupravno prisvojili više od 3,2 milijun eura.

Na internetskoj stranici DORH-a objavljeno je da je USKOK nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv troje hrvatskih državljana D. K.(1951.), B. R.(1955.) i A. S. (1967.) te državljanina Srbije V. V. (1956.) zbog kaznenih djela udruživanja radi počinjenja kaznenih djela, zlouporabe položaja i ovlasti te prikrivanja protuzakonito dobivenog novca. Optužnicom se D. K. i B. R. terete da su se, od 2002. do 2008. godine, u Zagrebu, Mostaru, Banja Luci i Grazu, u cilju pribavljanja velike nepripadne materijalne koristi, povezali u zajedničko djelovanje radi realizacije kontinuiranog neosnovanog odliva novca iz društva Agit.

Pročitajte i ovo Potvrđena optužnica protiv međimurskog župana Matije Posavca Matija Posavec Potvrđena optužnica protiv međimurskog župana: Priznao krivnju i podnio ostavku Slika nije dostupna Ukinuto rješenje o puštanju Kobak i ostali iz HŽ-a ostaju u istražnom zatvoru

Tako su D. K. i B. R. kao direktorica društva, radi pribavljanja osobne koristi i koristi drugim pravnim osobama, prikazujući navedeno kao legalni odliv novčanih sredstava, angažirali A. S. i V. V. da kao ovlaštene osobe inozemnih društava otvore u Bosni i Hercegovini i Austriji nerezidentne račune tih društava. Potom su D. K., B. R., A. S. i V. V. u ime tih inozemnih društava ispostavljali fiktivne fakture društvu Agit, koje su B. R., kao direktorica, i A.S. kao rukovoditelj jedne poslovne jedinice u Agitu, ovjeravali kao osnovane i nalagali njihovo plaćanje.

Nadalje, okrivljenici su u inozemstvu s računa inozemnih društava podizali tako doznačen novac i zadržavali ga u zajedničku korist. Na opisani način izvršen je neosnovan odliv novca iz društva Agit u iznosu od 3.723.182,61 eura pri čemu su okrivljenici pribavili protupravnu imovinsku korist u iznosu od 3.205.864,12 eura. U optužnici je protiv D. K. i B. R. predloženo produljenje istražnog zatvora, kaže se u priopćenju objavljenom danas na internetskoj stranici DORH-a. Bivši direktor HŽ-a Davorin Kobak i dvoje čelnika sestrinskog poduzeća Agit Biserka Robić i Andrija Sarić uhićeni su 15. srpnja 2009. i pritvoreni.

Protiv njih je bila povedena opsežna istraga o pranju novca u HŽ-u zbog sumnje da je Agit godinama plaćao nepostojeće fakture. Kobak je nakon smjene u veljači prošle godine javno odbacio takve tvrdnje, kao i medijske optužbe da je krađu državnog novca dogovarao s bivšim direktorom Željeznica Srbije, rekavši da su 'medijski napadi' na njega pokrenuti kako bi se skrenula pozornost s 'nekih drugih problema' u HŽ-u. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene