Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Počelo suđenje bivšim čelnicima NK Croatije za utaju 120 milijuna kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na zagrebačkom Općinskom kaznenom sudu počelo je suđenje bivšim čelnicima NK Croatije Mirku Novoselu, Tomi Horvatinčiću, Damiru Vrbanoviću te bivšem pročelniku gradskog ureda za izgradnju Borisu Ordulju zbog utaje poreza od 120 milijuna kuna.

Optuženici su pred sutkinjom Anom Kovačević izjavili kako se ne osjećaju krivima ni po jednoj od točaka optužnice, te su preko odvjetnika zatražili reviziju financijskog vještačenja. 

Pročitajte i ovo Novac - 2 Domišljati muljatori U zgradu na tajnoj lokaciji ušla kamera Dnevnika Nove TV: Istražitelji zaštićena identiteta otkrivaju o čemu se radi Uhićenja (Foto/Arhiva: Goran Kovacic/PIXSELL) Istražuje ih USKOK Zločinačko udruženje: Pronalazili osobe lošeg imovinskog i zdravstvenog stanja pa ih koristili za utaje poreza

Novo ročište zakazano je za 2. srpnja, a među svjedocima tužiteljstva mogli bi se pojaviti i Mihael Mikić, Damir Krznar i Marijan Vlak. 

Bivše čelnike kluba iz Maksimira te bivšega gradskog pročelnika Borisa Ordulja odvjetništvo tereti da su od 1996. do 2000. utajili 119,7 milijuna kuna poreza i prireza.

Njihovi odvjetnici su na prvom ročištu zatražili da se odbaci financijsko vještačenje Mire Josipović na osnovo kojega je podignuta optužnica jer smatraju da je neprofesionalno i subjektivno, da prejudicira krivnju optuženih, a upozorili su i da se u istrazi nisu imali prilike očitovati o njemu.

Novosel je optužen da je kao direktor kluba od početka siječnja 1999. do kraja ožujka 2000. davao naloge da se igračima strancima Miuri Kažvyoshiju, Mikulenasu Gražvydasu, Zoranu Pavloviću i Goci Sedloskom isplaćuju neto plaće na devizni račun. Navodno im je uplaćeno 1,4 milijuna kuna, no na njihov dohodak, tvrdi odvjetništvo, nije uplaćen porez i prirez od oko 900.000 kuna.

Novosel je optužen i da je od srpnja 1997. do kraja svibnja 2000. nogometašima i trenerima koji su s klubom imali ugovore o radu na određeno i anekse ugovora, po kojima su im se uz neto plaće isplaćivale fiksne naknade i nagrade za svaku sezonu, davao fiktivne nenamjenske zajmove kako bi izbjegao plaćanje poreza i prireza. Odvjetništvo tvrdi da je tako 53 igrača i petorici trenera u tom razdoblju isplaćeno gotovo 96 milijuna kuna, a da je državni proračun oštećen za 67 milijuna kuna neplaćena poreza.

Horvatinčić je optužen da je kao direktor Croatije od početka srpnja do kraja kolovoza 1996. igračima i trenerima davao fiktivne nenamjenske zajmove. U optužnici se tvrdi da su 26 igrača i tri trenera tako dobili 2,6 milijuna kuna, a da je država ostala zakinuta za 1,8 milijuna kuna poreza.

Vrbanović, koji je danas glavni direktor NK Dinama, optužen je da je kao v.d. direktora NK Croatije od rujna 1996. do srpnja 1997. davao fiktivne zajmove 34 igrača i dvojici trenera kojima je uplaćeno 14,6 milijuna kuna. U tim slučajevima, po tvrdnjama odvjetništva, nije plaćeno 10,3 milijuna kuna poreza.

U petoj točki optužnice Novosel i Ordulj terete se za 40 milijuna kuna "teške" zloporabe pri izgradnji sjeverne tribine maksimirskog stadiona. Navodno su se dogovorili da se od ožujka 1998. do prosinca 1999. pri izvođenju radova ispostave računi na klub, iako su, kažu u odvjetništvu, znali da klub nema pravo ugovarati ni dobivati račune na svoje ime od izvođača radova. Klub je ipak dobivao te račune, a grad je navodno radove plaćao cesijom, a ugovore o cesiji potpisivao je Ordulj.

Na osnovi tih računa klub je navodno ostvario povrat poreza od 40 milijuna kuna.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene