Obavijesti Video Pretražite Navigacija
USKOK iznosi završne riječi

Počeli završni govori na suđenju za izvlačenje novca iz HŽ-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Suđenje bivšem direktoru Hrvatskih željeznica (HŽ) Davorinu Kobaku danas je nastavljeno završnim govorom USKOK-ovih tužitelja koji smatraju da je tijekom suđenja nizom dokaza nedvojbeno utvrđeno da su Kobak i još troje optuženih preko tvrtke 'Agit' iz HŽ-a izvukli više od 3,7 milijuna eura.

Uz prvooptuženog Kobaka, za izvlačenje novca iz nacionalne željezničke tvrtke optuženi su bivša direktorica HŽ-ovog sestrinskog poduzeća 'Agit' Biserka Robić, njen suradnik Andrija Sarić te bivši direktor Željeznica Srbije Vladimir Vasiljević.

Osim za udruživanje radi zloporaba položaja i ovlasti te prikrivanja protuzakonito dobivenog novca, USKOK je pred kraj dokaznog postupka izmijenio optužnicu pa Kobaka i ostale tereti i za sastavljanje lažnih faktura temeljem kojih su od 2003. do 2008. na račune četiriju off-shore kompanija u Austriji i BiH prebacili ukupno 3,7 milijuna eura. Čak 3,2 milijuna eura navodno su zadržali za sebe.

Iako su Kobak i Biserka Robić u više navrata odbacili sve što im se stavlja na teret, USKOK-ove optužbe priznao je trećeoptuženi Sarić koji je u svojoj obrani kazao da je sudjelovao u izvlačenju novca i da je po nalogu Biserke Robić potpisivao fiktivne račune. Optužbe o nezakonito poslovanju preko off shore kompanija na sudu je, među ostalima, potvrdio i Kobakov nasljednik na čelu HŽ-a Zlatko Rogožar.

Suđenje se nastavlja sutra kada bi svoje završne govore trebala iznijeti obrana. Sudsko vijeće pod predsjedanjem sutkinje Renate Miličević potom će objavit datum izricanja presude. (Hina)

Pročitajte i ovo Obilježavanje godišnjice masakra u osnovnoj školi Vladislav Ribnikar - 5 Detalji suđenja Odvjetnik obitelji ubijene djece u Ribnikaru o suđenju: "Majka je bez empatije i morala, ponaša se kao da je iznad suda" Slika nije dostupna Izvukli 27,3 milijuna kuna iz HŽ-a Vrhovni sud Kobaku i ostalima smanjio zatvorske kazne

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene