Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najveća kazna 'šefici'

Pljačkašice banaka nepravomoćno osuđene, moraju vratiti 757.000 kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Morate biti svjesne da se protupravnim ponašanjem ne može ništa postići, pa tako ni pribaviti novac', kazala je sutkinja.

'Nadam se, da će te poslije zatvora, kada odslužite ove kazne, naći neki drugi način za ostvarivanje prihoda', poručila je jučer Koraljka Bumči, predsjednica sudskog vijeća zagrebačkog Županijskog suda trima ženama koje su pognutih glava sjedile ispred nje.

Pročitajte i ovo Praznik rada na Bundeku zabava od jutra FOTOGALERIJA Grah, glazba i roštiljanje: Građani širom zemlje slave Praznik rada Počinje izgradnja Biciklističke magistrale - 3 u Zagrebu Biciklom od Savske do Dugog Sela: Počinje izgradnja Biciklističke magistrale

Nagodba s tužiteljstvom

A njih tri - Anica Biberović (48), Vesna Posmodi (50) i Senka Pandža (49) - malo prije te rečenice sutkinje Bumči, čule su da su nepravomoćno osuđene na zatvorske kazne zbog pljački dviju poslovnica Splitske banke, u studenom lani na Laništu i u ožujku ove godine u Maksimiru. Najveću kaznu dobila je A. Biberović, koja je osmislila oba razbojstva te u njih, prema optužnici uvukla druge dvije žene. Nepravomoćno je osuđena na jedinstvenu kaznu od četiri godine zatvora, ukinut joj je pritvor te mora ukupno vratiti 287.000 kuna.

V. Posmodi, koja se teretila za pomaganje u razbojstvu, osuđena je na dvije godine i 10 mjeseci zatvora, te mora vratiti 285.000 kuna. Njoj pritvor nije ukinut, jer je tražila da odmah izdrži kaznu. Senka Pandža pak, koja se teretila za prikrivanje kaznenog djela osuđena je na jedinstvenu kaznu od godinu i pol dana zatvora te mora vratiti 185.000 kuna. Tako je suđenje, koje je jučer počelo, završilo u jednom danu i to nakon što su se sve tri optužnice nagodile s tužiteljstvom. Drugim riječima, sve su tri priznale to za što ih se tereti, a u zamjenu su dobile manju kaznu.

'Vaša priznanja su cijenjena kao olakotna i pitanje je kakve bi kazne bile da nije bilo tih priznanja. Govorile ste kako ste to za što vas se teretilo počinili zbog dugova kamatarima. Obzirom na vaša priznanja, ovo vijeće nije dodatno istraživalo vaše navode. No morate biti svjesni da se protupravnim ponašanjem ne može ništa postići, pa tako ni pribaviti novac', kazala je sutkinja Bumči u obrazloženju.

Suze u očima

Sve što je sutkinja govorila, tri optuženice su pozorno slušale, u trenucima pognute glave i sa suzama u očima. Cijelu 'operaciju' pribavljanja novca smislila je A. Biberović. Kako je pojašnjavala u svojoj obrani, ideju da opljačka banku dobila je čitajući novine, a na to se odlučila pritisnuta dugovima. Informacije o poslovanju banke dobivala je od S. Pandže. Nakon što je orobila poslovnicu u kojoj je S. Pandža radila, te nakon što ju je ova prepoznala, dala joj je pola opljačkanog novca, kako je ova ne bi odala. Drugu banku orobila je uz pomoć V. Posmodi, koja je također bila pritisnuta kamatarskim dugovima. (Agencija VLM)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene