Starac koji je dobio godinu dana zatvora zbog bludničenja nad djevojčicama, neće ni jednog dana provesti iza rešetaka.


Nevjerojatna priča iz Koprivnice - 69-godišnji muškarac koji je dobio godinu dana zatvora zbog bludničenja nad dvije 10-godišnje djevojčice, neće ni jednog dana provesti iza rešetaka, i to jer mu je općinski sud zatvor zamijenio radom za opće dobro.

Vezani članci Zlostavljanje djeteta, ilustracija (Foto: Getty images) Muškarac (39) osumnjičen za više kaznenih djela vezanih uz spolno zlostavljanje djeteta, žrtve su imale 8 i 13 godina... Pedofil, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Osuđen pedofil iz okolice Ludbrega: Vozio je curice na vjeronauk te ih potom neprilično dirao

"Prilikom izricanja kazne okrivljeniku istom su uzete u obzir olakotne okolnosti u smislu dosadašnje neosuđivanosti, starije životne dobi okrivljenika, korektnog ponašanja tijekom vođenja kaznenog postupka, činjenicu da ima teško bolesnu suprugu i da mu je kćerka teže psihički bolesna, pa je od strane I stupanjskog suda ocijenjeno da će se ovakvom sankcijom u odnosu na okrivljenika u potpunosti postići svrha kažnjavanja", priopćio je Općinski sud Koprivnica.
 

U kojoj ustanovi mora odslužiti kaznu, sektor za probaciju Ministarstva pravosuđa ne želi otkriti. Pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić je šokirana takvom kaznom, jer se njome, kako kaže - šalje pogrešna poruka.

"Time se zapravo šalje poruka da kaznena djela na štetu djeteta iz ovog područja, da tako kažem, ugroze spolnosti, nisu zapravo bog zna što, da nisu osobito teška. Ja bih rekla da država ne pristupa ozbiljno problemima ovih kaznenih djela ili kako se jednostavnije kaže, pedofilije", rekla je Milas Klarić.

Zagrebačka sutkinja za djecu i mladež - sudila je mnogo takvih slučajeva. I kaže kako je žrtvama najvažnije da se takvo što više nikad ne ponovi.

"Kaznena djela na štetu djece doista trebamo shvatiti ozbiljno. Svaka kazna za neko kazneno djelo gdje je dijete oštećeno sigurno podiže puno razmišljanja građana da li je to nekakva satisfakcija za učinjeno zlodjelo", rekla je Lana Peto Kujundžić, sutkinja za djecu i mladež.

Psihijatar Domagoj Štimac koji je radio na stotine vještačenja, apelira na roditelje da kontroliraju svoju djecu. Ali i razgovaraju s njima.

"U tom dobrom odnosu dijete će onda reći kad mu je nešto sumnjivo, oni dobro osjete kad im je nešto nelagodno i onda će pitati za savjet'', rekao je Štimac.

Ministarstvo pravosuđa danas smo pitali, koliko je osoba trenutačno u registru pedofila. Kao i je li registar otkako je napravljen, ispunio svoju svrhu. Odgovor nismo dobili.

 

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju