Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Do tri godine zatvore

Umrla nakon što su je izbole pčele: Optužen pčelar

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Roj pčela je Baricu napao na polju između Glogovca i Koprivničkih Bregi, umrla je nakon pet dana u bolnici.

Općinsko državno odvjetništvo u Koprivnici podiglo je optužnicu protiv pčelara Rade Trbojevića (65) iz Petrinje 'zbog počinjenja teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti'. Zbog njegova nemara, smatra tužiteljstvo, život je izgubila Barica Matanović (74) iz Koprivničkih Bregi, koja je 27. travnja prošle godine, u jutarnjim satima, pješice poljskim putem išla k liječniku u susjedni Glogovac.

Pročitajte i ovo Koprivnica - Sponge city Sponge City Središte Podravine postaje grad spužva: Projekt je vrijedan dva milijuna eura Međunarodni pčelarski sajam u Bjelovaru - 1 19. po redu Nikad veći sajam pčelara: "Oni su u prosjeku nešto starija populacija i vole doći vidjeti i isprobati"

Pčele joj prekrile tijelo

Trbojević se tereti da je, kao nositelj obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva i vlasnik pčela, protivno propisima o držanju pčela, postavio 90 košnica pčelinjih zajednica uz sam rub, odnosno suviše blizu poljskog puta koji povezuje mjesta Koprivnički Bregi i Glogovac, stoji u priopćenju odvjetništva. Prijeti mu do tri godine zatvora.

Što se uopće dogodilo prošle godine u travnju?

'Pješakinja je prolazila pokraj košnica, a rojevi pčela su prekrili cijelo njezino tijelo i oborili je na tlo te ubadali. Mnogostruki pčelinji ubodi su doveli do sindroma respiratornog distresa i njezine smrti, 2. svibnja u koprivničkoj bolnici', kazali su iz odvjetništva.

Što je uznemirilo pčele iz 90-ak košnica usred polja, vjerojatno se nikad neće otkriti, no da nije bilo brze intervencije Hitne pomoći, vatrogasaca i tvrtke Sanitacija životnu bitku bi još na polju izgubila.

'Poslije dojave građana, koji su radili u polju i primijetili napad pčela, izašlo je na teren jedno naše vozilo i dva vatrogasca. Žena je ležala na zemlji, a pčele su je potpuno prekrile. Majicom si je zaštitila lice, ali uboda je bilo previše. Naši djelatnici uspjeli su vodom rastjerati pčele pa je liječnička ekipa mogla do nesretne žene', opisao je tada intervenciju Slavko Tucaković, zapovjednik koprivničkih profesionalnih vatrogasaca, danas glavni hrvatski vatrogasac.

>> Ženu izbole tisuće pčela, bore joj se za život

Prevelika doza toksina

Ravnatelj koprivničke bolnice dr. Petar Stapar, pak, kazao je da joj nije bilo više spasa.

'Doza toksina bila je prevelika. Uništene su joj krvne žile, zatajili su joj bubrezi, jetra, došlo je do zgrušavanja krvi, pluća su joj prestala raditi', izjavio je on.

Policija je utvrdila da su košnice bile na samo 10-ak metara od poljskog puta, a pravilnici govore da su morali biti na minimalno 20 metara.

'Ne znam kako ću dalje sam. Sve je sad ostalo na meni, i kokice i mačke i pas, a zbog problema s koljenima, jedva hodam uz pomoć štapa', suznih očiju izustio je Anto Matanović, suprug pokojnice, nakon što je saznao da je izgubila životnu bitku. (Agencija VLM) 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene