Obavijesti Video Pretražite Navigacija

USKOK tereti suce, Vićan ne isključuje mogućnost da će pokušati ubiti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dubrovački sudac Ivo Besjedica, protiv kojega je policija podnijela kaznenu prijavu zbog zlouporabe položaja i ovlasti, ustvrdio je danas da nije počinio kazneno djelo te da postupak protiv njega nema "stvarnog i zakonskog utemeljenja".

Predsjednik dubrovačkog Općinskog suda kojega je Državno sudbeno vijeće nedavno imenovalo sucem tamošnjeg Županijskog suda u priopćenju kaže da se protiv njega vodi medijski linč te da će dokazati svoju nevinost jer nije počinio kazneno djelo.

Pročitajte i ovo Privedena Albanka - 3 Česte nesreće Dnevnik Nove TV doznao zašto je područje na kojem se dogodila stravična tragedija - opasno: "To na tijelo ima efekt kao da je pod utjecajem alkohola" Stjepan i Katarina Đerek Ratac Užas na magistrali: U sudaru poginuli brat (21) i sestra maturantica, sugrađani se opraštaju - "Ovo je da srce pukne od tuge"

Smatra da su oni koji su o postupku obavijestili medije prekršili zakon jer je, kaže, u ovoj fazi postupka javnost isključena. Tvrdi da se tako hotimice stvara atmosfera linča i pritiska na neovisna tijela koja bi trebala odlučivati o predmetu.

Besjedicu i donedavnog predsjednika dubrovačkog Županijskog suda Peru Miloglava policija je prijavila USKOK-u zbog sumnje da su poduzetniku Peri Vićanu, odnosno poduzeću Dubrovačko primorje omogućili nezakonit upis vlasništva oko 150.000 četvornih metara zemljišta Vrtova sunca u Orašcu kod Dubrovnika, a da to zemljište nije ušlo u elaborat o pretvorbi poduzeća i nije plaćeno.

Policija je kazneno prijavila i Vićana, te Antuna i Antoana Kralja, oca i sina, vlasnike građevinske tvrtke Konel, protiv kojih se već vodi istraga zbog iznuđivanja hotelijera Gorana Štroka. Njih se sumnjiči da su poticali Besjedicu da na zemljište u Orašcu ne stavi zabilježbu spora koji je pokrenuo Hrvatski fond za privatizaciju kako bi novi vlasnik velikogorički poduzetnik Josip Kordić mogao upisati hipoteku i podići kredit.

Policija tvrdi da su otac i sin Kralj to učinili kako bi od Kordića naplatili 12 milijuna kuna za obavljene građevinske radove.

Atraktivno zemljište uz uz more, u sklopu nekadašnjeg turističkog kompleksa 'Vrtovi sunca' udaljeno 10-ak kilometara od Dubrovnika, navodno je nezakonito oduzeto od države. Pero Vićan, direktor tadašnjeg vlasnika - tvrtke 'Dubrovačko primorje', upisan je kao vlasnik vrijednog zemljišta, a državni organi gonjenja smatraju da su mu u tomu pogodovali dubrovački suci.

- Kaznena prijava odnosi se na prodaju 130 tisuća metara kvadratnih državnog zemljišta od strane Dubrovačkog primorja. To državno zemljište nije ušlo u pretvorbu. Sama kaznena prijava koja je zaprimljena u USKOK-u kao i prikupljeni materijali odnosno dokumentacija u fazi je proučavanja i u najskorije vrijeme bit će donesena odgovarajuća državno-odvjetnička odluka, kaže Martina Mihordin, glasnogovornica DORH-a. 

No, jedan od osumnjičenih, predsjednik dubrovačkog općinskog suda, Ivo Besjedica, na takvom upisu vlasništva koji datira iz 98' godine ne vidi ništa sporno, a kamoli da je riječ o kaznenom djelu. Sudska praksa, tvrdi, dopušta mogućnost da se vlasnik zgrade upiše i kao vlasnik zemljišta. 

- Znači li to sad da ako sudac ima drugačije mišljenje od Državnog odvjetništva da bi u tom slučaju sudac trebao, ako ima drugo mišljenje, gonjen za kazneno djelo, kaže Besjedica. 

Štoviše, kaže, trenutačno se pred hrvatskim sudovima vodi 500 sporova oko ovakvog uspisa vlasništva. Niti u jednom suci nisu kazneno gonjeni. 

- Držim da se ne radi o nikakvom kazenom djelu i to bih mogao dokazati pred sudom mogao dokazati, odlučan je Besjedica.

Gostujući u emisiji '10 do 8' Pero Vićan je, pak, izjavio da ga ne bi iznenadilo ni da ga netko pokuša ubiti.

Kaže da postoje 'radionice zla' koje već dugo rade protiv njega, no nikoga nije želio izravno teretiti za navodne zakulisne igre.

Na pitanje koje konkretne institucije sudjeluju u navodnim podmetanjima njemu, Vićan je naveo institucije županijske, gradske (dubrovačke, op. a.) ali i državne razine, ističući DORH. No, na pitanje misli li izravno na Mladena Bajića, Vićan je rekao da o tome nema saznanja. 

Rekao je tek da su određene gradske 'radionice zla' one koje druge usmjeravaju u djelovanju protiv njega.

Više o svemu u video dodacima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene