Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Priopćenje DORH-a

Mravak optužen da je po Sanaderovom nalogu oštetio HEP-a za 650 milijuna kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu je, nakon provedene istrage, podiglo optužnicu protiv Ivana Mravka, zbog počinjenja kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti te poticanja na zlouporabu položaja.

Optužnicom se Mravku, predsjedniku Uprave HEP-a, čiji identitet DORH nije objavio, već je naveo samo inicijale, stavlja na teret da je, suprotno odredbama Zakona o trgovačkim društvima, Statutu HEP-a, odluci Uprave HEP-a iz 2004. godine, te bez odluke Skupštine HEP-a koji je u državnom vlasništvu, postupajući po traženju i zaduženju dobivenom od predsjednika Vlade Ive Sanadera, zaključio ugovore na štetu HEP-a, u korist društva Aluminij Mostar, navodi se u priopćenju DORH-a.

Pročitajte i ovo Rafael Krešić i Dina Čevid "Bit će teško dokazati optužbe" Odvjetnik upozorio na probleme u slučaju Matanić: Otkrio sljedeće poteze policije i tko može podnijeti kaznenu prijavu Provjera poslova HEP-a - 1 Doznaje Dnevnik Nove TV DORH pokrenuo istragu protiv šefa HEP-a zbog gradnje vile na Hvaru: Češlja se sva dokumentacija

Na sjednicama Uprave i Nadzornog odbora HEP-a održanima 12. travnja 2007. Mravak je zaključivanje ugovora s društvima Aluminij i TLM predstavio kao dobru i opravdanu odluku u interesu HEP-a te je na taj način, neistinito prikazujući stvarno stanje, ishodio suglasnost Uprave i Nadzornog odbora i istog dana potpisao ugovor o prodaji električne energije između HEP-a i Aluminija, uz fiksnu, za HEP štetnu cijenu, od 34,33 eura po MWh, za razdoblje od 14. travnja 2007. do 31. prosinca 2007., stoji nadalje u priopćenju.

Istovremeno je potpisao ugovor između HEP-a i TLM-a kojim se, za razdoblje od 1. siječnja 2008. do 31. prosinca 2011., određeno da je 100 MWh isključivo namijenjeno društvu Aluminij Mostar, uz izračun cijene električne energije prema cijeni aluminija, iako ta cijena nije mjerodavna za formiranje cijene električne energije.

Zbog ugovorenih obveza HEP je u navedenom razdoblju morao povećati udio uvezene električne energije, koju je plaćao po tržišnim cijenama koje su bile znatno veće od ugovorenih prodajnih cijena iz zaključenih ugovora. Zbog toga je, do raskida ugovora 19. siječnja 2010., HEP-u prouzročena šteta u iznosu od 650.420.405,20 kuna, ističe se u priopćenju DORH-a. Istraga protiv okrivljenika Ive Sanadera se nastavlja.

Nadalje, optužnicom se drugookrivljenom u slučaju stavlja na teret da je od Mravka tražio da mu na teret HEP-a omogući ljetovanja za njega i njegovu obitelj, što je ovaj odobrio mu pribavio nepripadnu imovinsku korist od 41.058,20 kuna. Osim toga, Mravak je, na traženje i u dogovoru s trećeokrivljenim u slučaju, članom Nadzornog odbora HEP-a, u više navrata, bez stvarne potrebe i osnove, naložio i odobrio mu razna plaćanja, zaključivanjem fiktivnih ugovora o djelu i tako mu pribavio nepripadnu materijalnu korist u iznosu od 131.186,77 kuna, a HEP-u je prouzročena šteta od 266.018,16 kuna. HEP je na taj način ukupno oštećen za 307.076,36 kuna, stoji na kraju DORH-ovog priopćenja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene