Poznati grafit "Osijek - nepokoreni grad", ispisan u vrijeme Domovinskog rata na zidu na križanju Trpimirove i Divaltove ulice u Osijeku, zaštićen je kao kulturno dobro lokalnog značaja 2012. godine.


Zaštićeni natpis "Osijek - nepokoreni grad" oštećen je prošle noći grafitom "Delije" na ćirilici, izvijestila je u utorak osječka polciija, koja traga za vandalom.

Vezani članci Vatrogasci VIDEO Planuo požar na kući u srcu Osijeka: Zapalilo se krovište obiteljske kuće, u opasnosti bili i susjedni objekti Kontrolor parkiranja Dobrotvor iz Osijeka ostavio poruku na vozilu, imao je samo jednu želju...

Poznati grafit "Osijek - nepokoreni grad", ispisan u vrijeme Domovinskog rata na zidu na križanju Trpimirove i Divaltove ulice u Osijeku, zaštićen je kao kulturno dobro lokalnog značaja 2012. godine.

Glasnogovornik Policijske uprave Darijo Premec kazao je Hini kako su o događaju obavijestili gradsku upravu kako bi se uklonilo oštećenje, s obzirom da je zid zaštićeno dobro, te Državno odvjetništvo, a za počiniteljem se traga.

Na taj vandalski čin, te na šaranje crvnim ćiriličnim grafitima i na susjednom zidu s grafitom "Sloboda za hrvatske generale", gdje je također napisano "Delije", te četiri S, reagirala je Mladež HDZ-a Osječko-baranjske županija osudom.

U priopćenju se navodi da je vandalskim i huliganskim činom nepoznatih počinitelja dodatno oskvrnjuje značajni simbol Domovinskog rata te kako "nije prvi put da se nagrđuje ovaj spomenik koji je 5. travnja 2012. godine odlukom gradske vlasti proglašen zaštićenim kulturnim dobrom". Pozivaju gradsku upravu i gradonačelnika Ivana Vrkića da pronađu adekvatan način zaštite toga spomenika i osigura njegovo čuvanje postavljanjem videonadzora.

Jednak su zahtjev, za postavljanjem videonadzora, Gradu uputili i iz osječkog HSP-a, čiji nam je predsjednik Drago Marković kazao kako se ovim provokacijama očito želi "od Osijeka napraviti grad slučaj". "Tražimo od policije da žurno pronađe počinitelje te da se njihova imena objave javno i oni primjereno kazne", kazao je Marković i dodao kako je to možda povezano i s time što je nedavno u Osijeku postavljen kip bl. Alojzija Stepinca "pa to možda nekome smeta". (D.B./Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju