Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poruka iz Beograda

'Optuženi za zločine u Stajićevu ne mogu biti izručeni'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zamjenik srbijanskog državnog odvjetnika za ratne zločine i glasnogovornik odvjetništva Bruno Vekarić izjavio je za beogradski dnevnik Danas kako general Aleksandar Vasiljević i potpukovnik Miroslav Živanović, optuženi u Hrvatskoj, ne mogu biti izručeni jer srbijansko-hrvatski ugovor o tome ne obuhvaća kaznena djela ratnih zločina, već samo predmete koji se odnose na organizirani kriminal.

'Hrvatski državni odvjetnik je najavio mogućnost da će nam ustupiti predmet, a hoćemo li ga prihvatiti ili ne odlučit ćemo s obzirom na stanje dokaza u njemu', kazao je Vekarić. Dodao je kako su u Tužiteljstvu za ratne zločine predmeti Stajićevo i Begejci u pretkaznenom postupku, na osnovi kaznene prijave koju je 2008. podnijela Udruga Vukovar 1991.'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Udruga pravnika Vukovar 1991. : Istražiti ulogu Uprave sigurnosti i JNA u agresiji! Slika nije dostupna Osječki sud završio istragu Najmanje 21 zarobljenik ubijen u logorima u Srbiji

>> 'Optužnica protiv Vasiljevića i Živanovića je u Hagu trebala biti prva'

Po prvotnim informacijama, srbijansko odvjetništvo čeka da policija obavi svoj dio posla te će pokrenuti istragu kad bude imalo potencijalno osumnjičene za neko od kaznenih djela ratnih zločina. Do sada je poznato da postoje neke nove spoznaje koje se uglavnom odnose na prikrivanje tog zločina te da je za sada najviše podataka prikupljeno za centre Stajićevo i Begejce.

Danas', ne navevši izvor, doznaje da Hrvatska neće tražiti izručenje Vasiljevića i Živanovića. List podsjeća da im se, s obzirom na to da su srbijanski državljani, po domaćem zakonodavstvu za navedene zločine može suditi samo pred domaćim sudom. (Hina)



 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene