Veliki požar u Metkoviću - 1
Veliki požar u Metkoviću - 1 Foto: DNEVNIK.hr

U Metkoviću je u večernjim satima buknuo veliki požar. Bura otežava gašenje.


U Metkoviću je u večernjim satima buknuo veliki požar na području Smokvice na Glibuši. 

Vezani članci Gašenje požara na brodu u splitskoj ACI marini Odjeknula eksplozija: U marini u Splitu planula luksuzna jahta, zbog jednog vatrogasca stigla i Hitna pomoć Vatrogasci, ilustracija Tri kvarta u Zagrebu ostala su bez struje zbog požara trafostanice

Vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe i Dobrovoljnog vatrogasnog društva Metković bore se s vatrenom stihijom, koja se zbog jakog vjetra brzo širi.

"To je požar ševara i trstine. Bura ga brzo širi. Neodgovorni pojedinci su to zapalili. U opasnosti su plastenici i poljoprivredna dobra, vinogradi. Kuće u ovom trenutku nisu ugrožene", kazao je zapovjednik JVP Metković Jure Pilj. 

"Branimo kuće", istaknuo je i dodao da je na teren izašlo dvadesetak vatrogasaca sa šest vatrogasnih vozila. "Pepeo i dim nanosi na obiteljske kuće pa je nastala mala panika, no nema nikakve opasnosti za kuće. Držimo s našim snagama sve pod kontrolom i nema opasnosti za kuće", dodao je Pilj.

"Požar je izbio u popodnevnim satima. Ovo je isključivo ljudski faktor jer nama se to ciklički svake godine ponavlja u prva tri četiri mjeseca kad su jake bure. Na iste intervencije izlazimo godinama. Ja neću optužiti lovce, pravi lovci nisu sigurno, a jesu li krivolovci - to je već druga priča. Ljudski faktor je - to je 99 posto sigurno. Nije bilo udara groma, nema električnih instalacija", zaključio je i dodao da vatrogasci ostaju na terenu dok se područje ne sanira.

"Zahvaljujući nasipu uspijevamo kontrolirati stanje i u određenom trenutku ćemo vatru sanirati do kraja. Nadamo se da će to biti u kraćem vremenskom roku", objasnio je Pilj.

Buknuo požar kod Obrovca

Tijekom poslijepodneva buknuo je i požar u Kruševu kod Obrovca. Vatrogasci su na terenu.

"Vatrogasci su na terenu, gašenje je otežano zbog bure. Požar je daleko od kuća i one nisu ugrožene", kazao je za DNEVNIK.hr zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Benkovac Luka Erstić.