Ministarstvo obrane objavilo je zaključke posebno ustrojenog povjerenstva koje je utvrđivalo okolnosti tragične pogibije ročnika Marka Zalovića prilikom obuke na vojnom poligonu Gašinci kod Đakova.


Ministarstvo obrane objavilo je zaključke Povjerenstva o izvanrednom događaju, koje je formirano odmah nakon tragedije koja se 14. kolovoza dogodila na vojnom poligonu Gašinci pored Đakova, kada je tijekom obuke smrtno stradao 21-godišnji dragovoljni ročnik Marko Zalović.

Vezani članci Arhiva, prosvjed u Metkoviću održan prosvjed potpore Kseniji Kaleb održan u siječnju 2019. (Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL) - 3 Smrt malenog Gabrijela: Dvije godine nakon tragedije podignuta optužnica, majka kroz suze - "Meni ništa od ovoga nije lakše. Svaki dan mi je sve teže i teže što moga djeteta nema" Vojni poligon Gašinci, arhiva (Foto: Pixell) Kaznene prijave za 21 osobu: Krali su na hrani za vojnike – dobivali jedan obrok, a naručivali tri

U MORH-u navode da su načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga i zapovjednik Hrvatske kopnene vojske odmah ustrojili Povjerenstvo, a nadležno Državno odvjetništvo naložilo je kriminalističkoj vojnoj policiji da provede sve izvide potrebne za utvrđivanje okolnosti koje su dovele do tragičnog događaja.

>> Tenk usmrtio ročnika: 'Ako je bilo propusta, poduzet ćemo mjere protiv odgovornih'

'Obavljeni su svi razgovori s pripadnicima Oružanih snaga koji su na dan tragedije bili uključeni u aktivnosti na Vojnom poligonu Gašinci i koji su provodili sve elemente obuke i funkcioniranja vojnika na tom poligonu', napominje MORH.

Iz nalaza Povjerenstva donesena su sljedeća tri zaključka:

1. Iako su bila propisana pravila, elaborati i zapovijedi temeljem kojih se provodi obuka, došlo je do iznenadnog skretanja tenka M-84 s prometnice, pri čemu je smrtno stradao vojnik na dragovoljnom služenju vojnog roka, Marko Zalović. Znači, uzrok nesreće je iznenadno, nekontrolirano skretanje tenka.

2. Utvrđeni su i određeni propusti u koordinaciji postrojbi koje su sudjelovale u pripremi i provedbi obuke.

3. Detaljnim pregledom utvrđeno je da je tenk bio tehnički ispravan.

Temeljem zaključaka o uzroku tragedije, Vojna policija je protiv vozača tenka D.P. podnijela nadležnom državnom odvjetništvu kaznenu prijavu po članku 215. stavak 3. Kaznenog zakona (dovođenja u opasnosti života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom), a u svezi članka 222. stavak 4. (teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti).

Protiv još dvojice časnika, voditelja obučnog gađanja i njegovog zamjenika, I.T. i A.B., pokrenut je stegovni postupak zbog propusta u provedbi obuke na vojnom poligonu 'Gašinci', navodi na kraju MORH.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju