Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Intervenirali specijalci

Zbog obiteljskog nasilja proveo noć u policiji, kad je pušten kući ubio je suprugu i pucao u sebe

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U javnost polako stižu detalji krvavog obiteljskog nasilja.

Do jedne je tragedije došlo u karlovačkom naselju Drežnik, a druga se dogodila u Kruševu pokraj Obrovca. Obje obiteljske tragedije dogodile su se u ponedjeljak oko 17:30 sati.

Pročitajte i ovo Ivica Kropek, voditelj Službe općeg kriminaliteta policije Dva ubojstva Osumnjičeni za ubojstvo supruge imao je dozvolu za oružje, a policija otkrila i što se zna o ubojstvu na Srednjacima Danka Ilić Tijelo nije pronađeno Načelnik policije o Dankinim ubojicama: "Oni o tome govore hladno, kao da su udavili mače". Otkrio i moguće razloge zašto kriju gdje je tijelo djevojčice

U karlovačkoj Bokeljskoj ulici u ponedjeljak, nešto iza 17 sati, dogodilo se ubojstvo i pokušaj samoubojstva. Prema službenim informacijama iz Županijskog državnog odvjetništva doznajemo da se radi o hrvatskom državljaninu (52) koji je iz vatrenog oružja pucao na suprugu (49) koja je od posljedica ranjavanja preminula na mjestu događaja. Potom je pucao u sebe. Nanio si je teške tjelesne ozlijede opasne po život te je hitno prebačen u KBC Dubrava u Zagrebu, potvrdila nam je glasnogovornica ŽDO-a, Gordana Križanić te dodala da je očevid završio, a u tijeku je daljnje kriminalističko istraživanje.

Dežurni kirurg karlovačke Opće bolnice Nedjeljko Strikić rekao je kako se radi o Damiru Matanu, koji je primljen k njima s ozljedama glave, da su poduzete sve mjere da mu se pomogne, ali da je pacijent životno ugrožen. Tijekom večeri on je prebačen u Zagreb u Kliničko-bolnički centar Dubrava, jer je to, kako je rekao Strikić, referentni centar za maksilofacijalne ozljede.

Prema svemu što se moglo saznati od susjeda i rodbine, a koji kažu da su iste informacije davali i kriminalistima, Damir Matan u popodnevnim satima nije puštao ukućane iz kuće i prijetio im je puškom. Kada mu se pokušao suprotstaviti Ivica Mateša, suprug tete ubijene Snježane Matan, on je pucao i na njega. Kod prvog se pucnja metak navodno zaglavio, a kod drugog je pucnja metak završilo u drvetu.

Tada je interventna policija došla pred kuću u kojoj su bili zatočeni ukućani Damira Matana, ali je ishod bio poguban za bračni par jer je pedesetogodišnji Matan, prema službeno potvrđenim informacijama, u ponedjeljak oko 17:20 sati pucao u svoju suprugu i usmrtio je, a potom je po svemu sudeći pucao i sebi u glavu te ga je policija zatekla u takvom stanju da je Centar 192 medije službeno izvijestio o "pronalasku mrtvih tijela muškarca i žene". Naknadno je stigla obavijest da su kod muškarca ipak "uočeni znakovi života" te je prevezen u bolnicu.

Njihova susjeda Vesna rekla je da dobro poznaje pokojnu Snježanu Matan, koja je kao frizerka predavala praktičnu nastavu učenicima u karlovačkoj Mješovito-obrtničkoj školi. Susjedi su, kaže, čuli tri pucnja iz oružja, navodno iz neke "kratke puške". Nasilje je počelo dan ranije, zbog kojeg je Matana noć s nedjelje na ponedjeljak proveo u policiji, a u ponedjeljak popodne je bio još nasilniji.

"Damir je najprije udario svoju punicu, navodno je pucao i na kći Ivanu kada je s bakom bježala hodnikom, a upravo je u tom hodniku kasnije usmrtio Snježanu", rekla je susjeda Vesna.

Registrirani obiteljski nasilnik

Pedesetogodišnji muškarac koji je u ponedjeljak u Karlovcu ubio svoju suprugu i potom pokušao i sebi oduzeti život, registrirani je obiteljski nasilnik, potvrdila je u utorak županijska državna odvjetnica Gordana Križanić.

Prema policijskom izvješću, kriminalističko istraživanje vodi se pod sumnjom na počinjenje teškog ubojstva, u pokušaj i samoubojstva, a razlog je upravo u tome što je počinitelj registrirani obiteljski nasilnik. Županijska državna odvjetnica u izjavii je rekla da u daljnjem kriminalističkom istraživanju slijedi pretres kuće, obdukcija tijela žrtve i vještačenja.

Policija je u priopćenju navela da je ubojstvo počinjeno iz vatrenog oružja koje je počinitelj posjedovao ilegalno. Glasnogovornica Policijske uprave karlovačke potvrdila je da je počinitelj u nedjelju bio prijavljen za zlostavljanje članova obitelji te da je bio priveden i zadržan do jutarnjih sati u ponedjeljak.

Nekoliko sati kasnije nakon što je pušten zatočio je članove svoje obitelji u obiteljskoj kući u Bokeljskoj ulici i prijetio im puškom. Interventna policija izašla je na teren i policijski pregovarač pokušao je nagovoriti nasilnika da se preda. No, Matan je oko 17,20 sati pucao u svoju suprugu i ubio je, a potom je pucao sebi u glavu.

Ubio suprugu nakon povratka s posla

Druga se obiteljska tragedija, javila je zadarska policija, dogodila u Kruševu pokraj Obrovca negdje oko 17:37. Policija je dobila dojavu da je 52-godišnjak vatrenim oružjem ranio samog sebe. Kada su stigli na mjesto događaja zatekli su mrtvu 49-godišnjakinju. Policija sumnja da se radi o ubojstvu i pokušaju samoubojstva.

Navodno je muškarac u suprugu pucao kad se ona vratila s posla, a zatim je pucao u sebe. Još uvijek nije poznat motiv ove obiteljske tragedije, a kao i u Karlovcu pucnjavu su čuli susjedi, pa je na mjesto događaja vrlo brzo stigla hitna pomoć.

Glasnogovornik PU zadarske rekao nam je da je očevid završen te da je u tijeku kriminalističko istraživanje.

Isto tako, dodao je da je osumnjičeni 52-godišnjak s po život opasnim ozljedama od posljedica samoranjavanja prebačen u zadarsku bolnicu gdje je hitno operiran. Liječnici mu se i dalje bore za život. (B.V./D.Š./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene