Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Osuđen je zbog sklapanja štetnih ugovora kojima je prouzročio gubitak od 96 milijuna dolara.


Eduard Nodilo osuđen je na 7,5 godina zatvora zbog sklapanja štetnih ugovora kojima je Riječkoj banci prouzročio gubitak od 96 milijuna dolara. Utvrđeno je da je neovlašteno uzimao bankovne depozite kao i da je znatno premašivao limite ulaganja koji su mu bili odobreni.

Vezani članci Slika nije dostupna Vrhovni sud ukinuo Nodilu dio presude za sklapanje štetnog ugovora Slika nije dostupna Slučaj Riječka banka: Odvjetništvo najavilo izmjenu optužnice

Nodilo je dužan i nadoknaditi nastalu štetu pravnom sljedniku 'Riječke banke' 'Erste & Steiermerkische bank' u visini od 96 milijuna američkih dolara. Zabranjeno mu je baviti se poslovima deviznog dilera, odnosno poslovima na međunarodnom deviznom tržištu u razdoblju od dvije godine.

Sutkinja Juranović je u obrazloženju presude navela da se presuda temeljila na vještačkom nalazu strukovne udruge o visini štete, razdoblju nastanka i načinima proizvodnje gubitaka kao i na priznanju Nodila u prvom postupku na Županijskom sudu.

Kao olakotne okolnosti priznaju mu se neosuđivanost do počinjenja ovih kažnjivih djela i priznanje, a kao otegotne izrazita upornost u izvršenju i nastala ogromna šteta te narušavanje ugleda banke. Eduard Nodilo se nalazi na odsluženju zatvorske kazne u Puli.

Vrhovni sud ukinuo prvu presudu

Bivši glavni diler Riječke banke Eduard Nodilo proglašen je na Županijskom sudu u Rijeci u travnju 2008. godine krivim za stvaranje 96,2 milijuna dolara gubitka. Za sklapanje štetnih ugovora izrečena mu je maksimalna kazna od 5 godina zatvora, a za krivotvorenje isprava kazna od 3 godine zatvora, odnosno cjelovita kazna zatvora od 6 godina i 6 mjeseci.

Osim toga, sud mu je izrekao zabranu obavljanja poslova deviznog dilera i trgovanja na deviznom tržištu u trajanju od 5 godina. Erste banci, koja je pravni sljednik bivšeg vlasnika Riječke banke - Bayerische Landensbank, uvažen je imovinsko-pravni zahtjev u odnosu na Nodila, pa je on dužan nadoknaditi toj banci štetu od 96,2 milijuna dolara.

Vrhovni sud Republike Hrvatske u prosincu 2008. djelomično je prihvatio žalbe Državnog odvjetništva i prvooptuženoga iz 'slučaja Riječka banka' Eduarda Nodila te je ukinuo prvostupanjsku presudu za kazneno djelo sklapanja štetnog ugovora, kojom je Nodilu bila određena kazna zatvora od pet godina, a predmet je u tom dijelu vraćen na ponovno suđenje