Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Već danas bi trebao biti u Hrvatskoj

Nikica Jelavić izašao iz njemačkog zatvora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nikica Jelavić nakon šest mjeseci pritvora u Njemačkoj danas je išetao na slobodu. Na današnje ročište, koje je trajalo samo petnaest minuta, Jelavić nije doveden s lisicama na rukama i nogama kao na ročište u utorak.

On se u utorak nagodio s tužiteljstvom i sudom da mu se uz priznanje izrekne kazna od dvije godine uvjetno na tri godine te je tako priznao krivnju za pokušaj procesne prijevare i poticanje svjedoka na davanje lažnog iskaza. Sukladno nagodbi Jelavić je morao uplatiti 100.00 eura te je danas sucu donio uplatnicu i tako postao slobodan čovjek. Iz sudnice je sa odvjetnicima otišao u zatvor po svoje stvari, a nakon toga odlazi po ženu i dvoje djece. Očekuje se da će se danas automobilom vratiti u Hrvatsku.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Nije kriv' Vrhovni sud oslobodio optužbi Nikicu Jelavića? Slika nije dostupna Oslobođen treći put Žalba na oslobođenje Nikice Jelavića

"Odvjetnici gospodina Jelavića su uplatili su 100.000 eura, čime su ispunjeni uvjeti za završetak procesa i puštanje okrivljenika na slobodu", priopćio je Zemaljski sud. Sudsko vijeće sa sucem Christophom Schwiepacherom na čelu prihvatilo je time nagodbu državnog odvjetništva i obrane postignutu u utorak, prvog dana suđenja.

'Ovog puta Jelavić neće tražiti odštetu zbog boravka u pritvoru'

Izgleda da je Jelavić sada naučio lekciju jer se odrekao i eventualne tužbe za naknadu štete zbog boravka u pritvoru. Podsjetimo, u srpnju prošle godine na osnovi međunarodne tjeralice uhićen je na slovensko-hrvatskoj granici te je nakon toga isporučen Njemačkoj, pod optužbom da je na osnovi lažnih dokumenata i lažnih izjava svjedoka od savezne pokrajine Bavarske zahtijevao za vrijeme provedeno u istražnom zatvoru odštetu u visini od 530.000 eura.

Državno odvjetništvo je ustvrdilo da se Jelavićev zahtjev za odštetu temelji na krivotvorenim dokumentima kojima je optuženik njemačke vlasti pokušao uvjeriti da mu je za vrijeme boravaka u istražnom zatvoru u Kemptenu, gdje mu se 2004. sudilo zbog pljačke draguljarnice ali je oslobođen optužbi, propalo nekoliko unosnih poslova.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene