Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zaštićena vrsta

Nastrijelio škanjca i odrezao mu gornji dio kljuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nepoznati počinitelj nedaleko od mjesta Male Subotice nastrijelio je škanjca u desno krilo, a zatim je živoj ptici odrezan gornji dio kljuna te je ptica u takvom stanju ostaviljena u polju, izvijestilo je danas Ministarstvo kulture.

Kako ptica s tako teškim ozljedama ne može samostalno preživjeti, odlučeno je da se eutanazira. O svemu je obaviještena policija koja je zaprimila kaznenu prijavu inspekcije zaštite prirode protiv nepoznatog počinitelja, te će se provesti istraga.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Uzrok nepoznat VIDEO Jeziva snimka kruži društvenim mrežama, na desetke ptica popadalo po ulicama i uginulo: "Samo da nije ptičja gripa" Ptice - 2 Šokantni podaci U posljednjih 40 godina u Europi nestalo 600 milijuna ptica, najviše stradala svima nam poznata pjevica: "Nedostaje grmlja, drveća..."

Ako se počinitelj otkrije, sukladno Zakonu o zaštiti prirode, zatražit će se kazna od 7.000 do 30.000 kuna i odšteta od 2.400 kuna. Za to kazneno djelo, kako napominje Ministarstvo, moguća je i zatvorska kazna. Inspekcija zaštite prirode Ministarstva kulture u Varaždinu 18. siječnja oko 17 sati dobila je dojavu o nalasku zaštićene ptice škanjca (Buteo buteo) koji ne može letjeti.

Ptica je zamijećena nedaleko od Male Subotice u Međimurskoj županiji. Suradnik Centra za skrb divljih životinja (AWAP) pomogao je da se ptica uhvati i da se pokuša pružiti pomoć, nakon čega je smještena kod uzgajivača grabljivica. Pregledom je međutim utvrđeno kako zbog ozljeda ptica ne može samostalno preživjeti.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene