Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Nastavljeno suđenje bivšoj sutkinji zbog nezakonitog stjecanja nekretnina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na Županijskom sudu u Šibeniku danas je počela glavna rasprava suđenja bivšoj predsjednici Općinskog suda u Braču Ivani Domić okrivljenoj zbog zloporabe položaja i ovlasti, vezano uz prijevaru s nekretninama na Braču.

Domić je izjavila da se ne osjeća krivom niti da priznaje pravnu osnovu tužbe prema kojoj je okrivljena da je zloporabila položaj i ovlasti, odnosno da je poticala na kažnjivo djelo nezakonitim presudama u zemljišnim odnosima.

Pročitajte i ovo Predsjednik Republike Zoran Milanović Spomenuo i iseljenike Milanović na Braču: "Jedini smo slavenski narod čiji je identitet određen morem" Nasilnik zaposlenicama prijetio nožem naoružan nožem Drama u ljekarni: Razbojnik ozlijedio dvije žene i ukrao kutiju lijekova, pohod nastavio u domu zdravlja

Navode iz optužnice poreklo je i dvanaestero suoptuženika koji su danas bili nazočni raspravi.

Iskazi svjedoka optužbe danas nisu čitani, jer su optuženici i njihovi branitelji tražili da svjedoci budu nazočni suđenju i sami daju iskaz.

Bivša sutkinja Ivana Domić i suoptuženici optuženi su da su tužbama na utvrđenje prava vlasništva mnogim Bračanima preoteli zemljišta u vrijednosti od oko 75 milijuna kuna.

Kao sutkinja i predsjednica Općinskog suda u Braču Ivana Domić je, kako se navodi u optužnici, sebi dodjeljivala predmete u kojima je trebalo utvrditi i uknjižiti vlasnike većeg broja parcela na Braču te je donosila nezakonite presude pri čemu je većem broju osoba koje su podnosile tužbe omogućila da protupravno steknu vlasništvo nad nekretninama u vrijednosti od ukupno oko 75 milijuna kuna.

Cijeli slučaj u javnosti je otkriven 2004. godine kada je tadašnja ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt razriješila Domić dužnosti predsjednice bračkog suda, nakon čega ju je i Državno sudbeno vijeće razriješilo sudačke dužnosti.

Optužnica protiv Ivane Domić i 17 suoptuženika podignuta je 31. srpnja 2006., a zbog sporosti rješavanja na Županijskom sudu u Splitu, slučaj je prebačen u Šibenik. Do sada su bila zakazana tri ročišta, ali su ona bila odgođena jer se većina optuženika nije pojavila na zakazanom ročištu.

U međuvremenu, kako je danas izvijestila sutkinja Jadranka Biga Milutin, protiv dvojice optuženih obustavljen je kazneni postupak, a dvojica zbog teške bolesti ne mogu biti nazočna suđenju te je njihov predmet izdvojen. Današnjem suđenju nije se pak odazvao Ivan Jurek, a svoj izostanak ničim nije opravdao te je sutkinja Biga Milutin naložila da ga na iduću raspravu privede policija.

Iduća rasprava na koju će biti pozvano i 14 svjedoka zakazana je za 26. i 27. svibnja.

Nakon završetka današnje rasprave Ivana Domić novinarima je kazala kako je zadovoljna što je suđenje konačno počelo te što su na novo ročište pozvani i svjedoci.

Njezin odvjetnik Ante Madunić, koji ju brani zajedno s Brankom Šerićem i Matom Matićem, izjavio je kako je cijeli slučaj napuhan.

"Tijekom postupka će se pokazati da je riječ samo o pravnim pitanjima, da je sve napuhano i da se ne radi ni o kakvim kaznenim djelima", kazao je Madunić. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene