Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vrijedna 70 milijuna eura

Šef dubrovačke policije otkrio kako je došlo do velike zapljene kokaina: "Prišli su kontejneru i počeli drogu vaditi van"

Aktualno Galerija Ivan Pavličević Ivan Pavličević Foto: DNEVNIK.hr U Opuzenu zaplijenjeno 73kg kokaina - 5 U Opuzenu zaplijenjeno 73kg kokaina - 5 Foto: DNEVNIK.hr U Opuzenu zaplijenjeno 73kg kokaina - 4 U Opuzenu zaplijenjeno 73kg kokaina - 4 Foto: DNEVNIK.hr U Opuzenu zaplijenjeno 73kg kokaina - 3 U Opuzenu zaplijenjeno 73kg kokaina - 3 Foto: DNEVNIK.hr +1 U Opuzenu zaplijenjeno 73kg kokaina - 2 Galerija 1/6 >>
Dobar ulov dobrovačko-neretvanskih policajaca. Nakon višemjesečne istrage uhvatili su krijumčare s prstima u pekmezu. No, poslovica s pekmezom u ovom slučaju može se zamijeniti kokainom visoke kvalitete iz Južne Amerike i - prstima u bananama.

Skladište banana u Opuzenu u nedjelju je bilo pod opsadom interventne policije. No u vrećema s dokazima nisu se nosile banane nego upravo paketi droge.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna a gdje su dileri? Otkriju pola tone kokaina, ali uhićenih gotovo da i nema. Pitali smo MUP gdje griješe, otkrili su nam što bi im pomoglo u istragama Slika nije dostupna Velika akcija Ogroman ulov dubrovačke policije: Zaplijenili rekordnu količinu kokaina, bio je skriven u bananama

"60 paketa sa sadržajem droge kokain, ukupne mase 72 kilograma i 900 grama", kazao je voditelj odjela Krim-policije PU dubrovačko-neretvanske Zoran Tikvica.

Vrijednost zapljenjene droge iznosi više od 70 milijuna eura. Paketi droge bili su sakriveni u potplati kontejnera koji je već bio na kamionu.

"Zatečene su tri muške osobe, od čega su dvije zatečene u samom kontejneru prilikom vađenja kokaina dok je treća osoba bila u neposrednoj blizini i čuvala je, da se tako izrazim, stražu i pazila da netko ne naiđe", rekao je voditelj Odjela kriminaliteta droga Hrvoje Neusidl.

Droga namijenjena europskom i hrvatskom tržištu

Istražitelji vjeruju kako je droga bila namijenjena europskom i hrvatskom tržištu. U Luku Ploče stigla je iz Južne Amerike.

"Naglasio bih da je zaplijenjeni kokain vrlo visoke čistoće i da je to rezultat vrlo upornog rada policijskih službenika na terenu", istaknuo je Zoran Tikvica, voditelj odjela dubrovačke Krim-policije.

Ima li veze s drogom i suvlasnica tvrtke, inače nekadašnja gradonačelnica Metkovića - u policiji pojašnjavaju. "Moram reći da ta tvrtka, inače gospođa, nema apsolutno nikakve veze s ovim. Dakle, to se čisto radilo o pogodnom mjestu za vađenje kokaina", rekao je voditelj Odjela kriminaliteta droga Hrvoje Neusidl.

Uhićeni trojac jučer je u kasnim satima predan pritvorskom nadzorniku, a sudac istrage odredio im je jednomjesečni istražni zatvor. Ako im se dokaže krivnja prijeti im i do 15 godina zatvora.

O velikoj akciji policije

O detaljima akcije u kojoj su zaplijenjena 73 kilograma kokaina više je u Dnevniku Nove TV rekao prvi čovjek dubrovačko-neretvanske policije - Ivan Pavličević.

Kako je rekao, okidač za akciju policije bio je davno. "Ovdje se radi o višemjesečnom kriminalističkom istraživanju PU dubrovačko-neretvanske u suradnji s djelatnicima Ravnateljstva policije Uprave kriminalističke policije, PNUSKOK-om i koordinacija nacionalnog DORH-a i USKOK-a", kazao je Pavličević.

"Okidač je bio u večernjim satima kad su počinitelji prišli kontejneru s bananama i drogom i počeli vaditi pakete, tada su intervenirani policijski službenici", rekao je Pavličević.

Droga stigla iz Ekvadora

Droga je stigla iz Južne Amerike. "Konkretno iz Ekvadora. Ovo je prva ruka, dakle bez posredovanja, s mjesta 'proizvodnje' u Luku Ploče odakle je trebala biti distribuirana", objasnio je Pavličević.

Navodi da je i ova kriminalna skupina imala jasno razrađene zadatke unutar same skupine.

"Konkretno, ove osobe su imali zadatak iz skrivenog prostora izvaditi drogu i distribuirati ju najvećim dijelom na područje Hrvatske, ali i u druge zemlje u okruženju i zemlje Europske unije", rekao je Pavličević.

"Oni su bili izvršitelji koji su uhvaćeni na mjestu događaja i oni su kao takvi i procesuirani", dodao je pavličević.

Jedna skupina razbijena i u siječnju

Za akciju koja je obavljena u siječnju, a u kojem je razbijena još jedna kriminalna skupina, kaže kako nisu povezane, prema dosadašnjim podacima.

"U siječnju je bila jedna kriminalna skupina u kojoj su uhićene četiri osobe. To je bio nastavak akcije koja je počela još prošle godine u lipnju, kad je zaplijenjeno 24 kilograma kokaina", rekao je Pavličević.

"Ova druga skupina je neovisna o prvoj, ali to ne znači da nećemo doći u nekom daljnjem kriminalističkom istraživanju do zajedničkih osoba koje sve skupa koordiniraju i koje su članovi zajedničkog zločinačkog udruženja", istaknuo je pavličević.

Luka Ploče primamljiva krijumčarima

Za Luku Ploče kaže kako je primamljiva, ali i ne samo ona. "I ostale luke na Mediteranu, luke u Italiji i u Hrvatskoj - Split i Rijeka, također su primamljive", rekao je Pavličević.

"Luka Ploče možda zbog svojeg geografskoj položaja, ona je prva luka na ulasku u Republiku Hrvatsku. Ne zaboravimo blizinu granice. Luka Ploče je i tranzitna luka prema susjednoj BiH i dalje prema Europskoj uniji", objasnio je pavličević.

"Nadamo se da će poslije ovakvih akcija biti sve manje primamljiva krijumčarima i da će izbjegavati, ne samo Luku Ploče, nego i ostale gradove na području Lijepe Naše", rekao je Pavličević.

"Droga će biti predmet vještačenja i bit će poslana na uništenje", dodao je i istaknuo velike uspjehe PU dubrovačko-neretvanske policije u sličnim akcijama.

"Kao jedna mala uprava, ima zaista impozantne rezultate u otkrivanju većih količina opojnih sredstava, od marihuane, tableta na našim graničnim prijelazima, ali evo, kao što i vidimo, i na području Luke Ploče. U ove dvije akcije zaplijenjeno je 98 kilograma opojne droge kokain, a spriječena je daleko veća distribucija jer su neki krijumčari odustali od Luke Ploče kao distribucijskog centra", zaključio je Pavličević.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene