Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gotova ljetna stanka

Sanader: Bajić protiv mene vodi križarski rat, ali neće ga dobiti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon završetka današnjeg ročišta suđenja za Fimi mediju Ivo Sanader se samoinicijativno obratio novinarima.

Sanader je rako kako inače ne komentira ovakve stvari, ali da ne može ne prokomentirati podizanje oko optužnice za slučaj Planinska. 'Mladen Bajić protiv mene vodi križarski rat, ali neće ga dobiti', rekao je Sanader. Dodao je kako nikada ne žali za svoje odluke pa tako ni za onu što je Bajića ostavio na mjestu glavnog državnog odvjetnika, ali dodao je, mislio je da je Bajić bolji državni odvjetnik.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Afera Fimi media Šeks na sudu za sve krivi Jarnjaka: "Teretio je i mene i stranku da bi sa sebe skinuo bilo kakvu odgovornost" Slika nije dostupna Fimi medija Čitanjem dokumentacije nastavilo se suđenje Ivi Sanaderu

Osvrnuo se na Stjepana Fiolića za kojeg je rekao kako smatra da se radi o ucjenama i da je rekao sve što je rekao jer su ga ucjenjivali da će mu zatvoriti ženu i da će dobiti devet godina zatvora. Isto misli i da je bilo s Petrom Čobankovićem.

Suđenje HDZ-u, njegovom bivšem čelniku i premijeru Ivi Sanaderu te ostalim optuženima u slučaju Fimi media nastavilo se nakon ljetne stanke svjedočenjem Antona Fabeka i bivšeg predsjednika uprave Hrvatske pošte Roberta Jukića.

Anton Habek inženjer je koji je od 2006. do 2009. radio kao direktor u Gredelju. Mladen Barišić, kojeg od prije zna iz carine, rekao mu je pred izbore 2008. kako bi i njegova tvrtka trebala sudjelovati u financiranju stranke.

'Tražili su milijun kuna', rekao je Habek i pojasnio kako je zahtjev shvatio kao ultimatum jer je Barišić već vršio pritisak na direktore. Dodao je kako mu Mladen Barišić nije bio nadređen, već su prije surađivali kako Gredelj ne bi morao gubiti vrijeme na carinjenje.

Na pitanje tužiteljice kako mu je Barišić mogao naređivati, Fabek je rekao kako  pretpostavlja da je to bila stranačka inicijativa.  'Ako ne bi sudjelovali, postoje žuti kartoni', rekao je Fabek.

Pojasnio je kako je bilo jasno kakva su pravila ponašanja u državnim firmama i znalo se tko postavlja direktore. 'Ja sam bio nestranački direktor i to mi je bila otežavajuća okolnost', dodao je. Fabek je u sudnici ispričao kako je nakon susreta sa Sanaderom izvršio traženje i uplatio 500 tisuća kuna.

Prisjetio se i razgovora s Barišićem prije sastanka sa Sanaderom. 'Kad nećete slušati, morat ćete to objasniti premijeru, tamo ćeš čuti sve što se od tebe očekuje', rekao je Fabek Barišićeve riječi. 

Dodao je kako je sastanak bio organiziran u zgradi Vlade, a bio je pozvan i direktor Hrvatskih pošta. 'U Uredu predsjednika Vlade osim premijera bili su i Barišić, ministar Kalmeta, Maček i mislim Polančec. Premijer je rekao: 'Kako to ti vodiš firmu kao da ti je otac ostavio u oporuci?', prisjetio se Fabek.

Pitao je premijera što je u tome loše, a on mu je rekao da se tako ne može ponašati, i da mu je to posljednja opomena pred smjenu. Nakon toga mu je Sanader rekao da se s Barišić poslije dogovori. Tako se nakon susreta sa Sanaderom Fabek našao s Barišićem u njegovom uredu i predao novac. 'Nakon što sam otišao iz Vlade, isti dan smo se našli i dogovorili da ću drugi dan donijeti novac. Donio sam mu 500 tisuća kuna', rekao je.

Dodao je kako je dan kasnije u zgradi HDZ-a predao Barišiću 10.000 eura koje je posudio od jednog čovjeka. Prilikom predaje novca, kaže, nije dobio nikakve potvrde. Fabek je u sudnici ispričao kako Barišić nije bio zadovoljan sumom od 500 tisuća kuna te je zbog toga odmah drugi dan donio 10 tisuća eura, koje je morao posuditi.

>> 'Slučaj Planinska': Podignuta i peta optužnica protiv Sanadera

Kao i kod ranijih svjedočenja koje mu ne idu u prilog Sanader je prigovorio istinitosti Fabekova iskaza. Ustvrdio je da u vladu nije pozvan zbog financiranja stranke nego kupnje stana na račun Gredelja, da sastanak nije bio 2007. već 2009. godine te da na razgovoru nije bio Maček koji je također prigovorio istinitosti Fabekova iskaza.

Bivši premijer, kao i njegov glasnogovornik Maček, od početka tvrde da su sve optužbe protiv njih konstrukcija, dok se HDZ, kao prva optužena stranka, brani da je "crni fond" nastao bez znanja stranačkih tijela.

No, optužbe da su iz državnih institucija i tvrtki izvukli oko 70 milijuna kuna, kojima su uglavnom punili stranački crni fond, u cijelosti su priznali optuženi Barišić, bivša stranačka blagajnica Branka Pavošević te Nevenka Jurak, vlasnica marketinške agencije Fimi medije po kojoj je cijeli slučaj dobio ime.

Na posljednjem ročištu sredinom srpnja na zagrebačkom Županijskom sudu svjedočio je bivši zamjenik predsjednika HDZ i ministar zdravstva Darko Milinović koji je odbacio tvrdnje optužene bivše blagajnice HDZ-a da je iz stranačkog crnog fonda primao po 10 tisuća kuna. (HIna)
 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene