Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na Županijskom sudu u Zagrebu potvrđeno je da je stigla nova, šesta po redu, optužnica protiv bivšeg premijera Ive Sanadera, ovoga puta u slučaju HEP-TLM.


Na zagrebački Županijski sud stigla je nova, šesta po redu, optužnica protiv bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a Ive Sanadera kojega se u ovom slučaju tereti da je HEP oštetio za 650 milijuna kuna, potičući tadašnjeg predsjednika uprave Ivana Mravka da šibenskom TLM-u i mostarskom Aluminiju prodaje struju ispod tržišne cijene.

Vezani članci HEP Zapadni dio Zagreba ostao bez struje, iz Hrvatske elektroprivrede objasnili o čemu se radi Slika nije dostupna KONAČNO JEFTINIJA STRUJA

Glasnogovornik suda Krešimir Devčić potvrdio je Hini da je zaprimljena optužnica zagrebačkog Županijskog državnog odvjetništva koju bi sudac istrage uskoro trebao dostaviti na odgovor Sanaderovoj obrani.

>> Sanaderov bivši tjelohranitelj otkrio što je radio s njegovim umjetninama

Nakon što je u veljači prošle godine u tužiteljstvu ispitan o ovom slučaju, Sanader je ustvrdio je da je riječ o 'političkom progonu' jer je struja TLM-u i Aluminiju prodavana temeljem zakonitih Vladinih odluka.

'Riječ je o odlukama Vlade. I moje i svih prethodnih vlada, pa čak i u vrijeme socijalističke Hrvatske, da se određenim gospodarskim subjektima pomaže. Brodogradnji smo pomagali izravno iz proračuna s izravnim subvencijama, nekima smo pomagali kroz jeftiniju struju. U slučajevima TLM-a i Aluminija Mostar postoji taj politički aspekt koji se ne smije zanemariti', kazao je tada Sanader, ističući da su odluke bile utemeljene i u političkom programu kojim je dva puta dobio izbore.

I njegova obrana tada je isticala da se ponavlja isti obrazac tužiteljstva kojim se kriminaliziraju političke odluke Vlade.

U slučaju HEP-TLM tužiteljstvo je još u siječnju 2012. optužilo Mravka pa se pretpostavlja da bi im se moglo suditi u jednom postupku. Optužnica protiv Mravka podignuta nakon više od godinu i pol istrage, a njome su obuhvaćeni i bivši Mravkov savjetnik umirovljeni general Ivan Kapular te bivši član Nadzornog odbora HEP-a Zdenko Juričić.

Kapulara se tereti da je od Mravka tražio da mu na račun HEP-a omogući ljetovanja od 41 tisuću kuna, a Mravak je optužen i da je u dogovoru s Jurčićem odobrio razna plaćanja zaključivanjem fiktivnih ugovora o djelu i tako mu nezakonito pribavio 131 tisuću kuna, a HEP oštetio za 266 tisuća kuna, to jest za ukupno 307 tisuća kuna.

Uoči podizanja te optužnice Državno odvjetništvo odustalo je od kaznenog progona protiv bivšeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca i bivšeg direktora TLM-a Ivana Koštana, koji su bili pod sumnjom od početka istrage. Dođe li do suđenja, oni bi trebali biti ispitani kao svjedoci.

U nizu optužnica protiv bivšeg premijera, Sanadera se tereti da je prodajom jeftine struje, zajedno s Mravkom, pogodovao i Diokiju Roberta Ježića, a o osnovanosti te optužnice sud bi trebao odlučivati 19. rujna. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook