Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Carinska uprava i tvrtka Philip Morris International (PMI) danas su na riječkom odlagalištu otpada Viševcu uništili 11.560.000 komada krivotvorenih cigareta marke Marlboro, koje su zaplijenjene u riječkoj luci u listopadu 2007., u najvećoj prošlogodišnjoj zapljeni riječke Carinarnice.


Cigarete su dopremljene na odlagalište Viševac u općini Viškovo i uništene strojevima za gnječenje i usitnjavanje otpada.

Vezani članci Prestanak pušenja U Velikoj Britaniji e-cigarete bi se uskoro mogle dobiti na recept kao lijek za prestanak pušenja Slika nije dostupna Kineska pošiljka: Policija zaplijenila 40.000 šteka cigareta vrlo poznatog proizvođača

Antun Sočković iz Carinarnice Rijeka kazao je da je zapljena velike količine cigareta rezultat rada Odsjeka za upravljanje rizikom, istrage i suzbijanje prijevara u riječkoj Carinarnici.

Podsjećajući na tijek akcije, rekao je da je nakon analize rizika i utvrđivanja rizičnih kontejnera u riječkoj luci bilo potvrđeno da se u kontejnerima nalazi velika količina cigareta marke Marlboro.

Zapljenom i uništenjem izbjegnute su negativne posljedice za državni proračun, hrvatsko tržište cigareta, ali i zdravlje potrošača, budući da krivotvorene cigarete nemaju stvarana jamstva kvalitete, istaknuo je Sočković.

Predsjednik podružnice PMI-a u Hrvatskoj Branislav Bibić ocijenio je da je suradnja Carinske uprave i duhanske industrije ključna za uspješnu borbu protiv ilegalne trgovine cigaretama te naglasio da će PMI u borbi protiv krijumčarenja cigareta i dalje surađivati s hrvatskom i drugim vladama i ostalim organizacijama.

Naveo je da ta tvrtka odlično surađuje s hrvatskom Carinskom upravom te da suradnja obuhvaća razmjenu informacija o ilegalnim kanalima trgovine cigaretama i obuku djelatnika carine za prepoznavanje krivotvorenih cigareta.

PMI nastoji spriječiti ilegalnu trgovinu, pa je uspostavio Odjel za integritet robne marke, čiji djelatnici pomažu carinskim i policijskim tijelima u cijelome svijetu pri lociranju, zapljeni i uništavanju krivotvorenih cigareta, pomaže utvrditi nelegalne proizvođače i podupire njihov progon, rekao je.

Bibić je naglasio da je izuzetno važno da se krivotvorene cigarete i postrojenja u kojima se proizvode unište, kako ilegalni proizvodi ne bi dospjeli do potrošača te da PMI potiče potrošače da cigarete kupuju samo na legitimnim prodajnim mjestima.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju