Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sportski novinar i šahovski velemajstor Mario Bertok (79) utopio se jučer oko 14 sati na zagrebačkom jezeru Jarun, doznaje se neslužbeno.


Tijelo Maria Bertoka, supruga pokojne hrvatske glumice Semke Sokolović-Bertok, oko 18 sati pronašli su ronioci ATJ Lučko, na dubini od četiri metra.

Vezani članci Roditelji ne puštaju djecu u školsku kantinu jer je kuhar zaražen HIV-om (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Unatoč potvrdi da nema opasnosti: Roditelji ne puštaju djecu u školsku kantinu jer je kuhar zaražen HIV-om Još jedna besana noć pred vatrogascima (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Još jedna besana noć pred vatrogascima: Stanje s požarima najgore u Kuli Norinskoj i Konavlima

Pregledom nisu uočene ozljede koje bi upućivale na smrt kao posljedicu kaznenog djela, a mrtvo tijelo prevezeno je u Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku. Pretpostavlja se da je smrt nastupila uslijed srčanog udara.

Bertok je rođen je u Zagrebu 2. rujna 1929. godine, a vrhunac bogate šahovske karijere imao je krajem šezdesetih i početkom sedamdesetih godina prošloga stoljeća. Međunarodni majstor postao je 1957. godine, a u svojoj vitrini čuva brončanu medalju s Olimpijade u Leipzigu 1960., srebrne medalje s Europskih momčadskih prvenstava u Badenu 1957. i Oberhausenu 1960. godine, te srebrnu medalju sa Studentske olimpijade 1955. godine. Tri puta je bio prvak Hrvatske ili dijelio prvo mjesto, a najveći uspjeh u pojedinačnoj konkurenciji ostvario je u ciklusu natjecanja za svjetsko prvenstvo. Osvajanjem drugog mjesta na prvenstvu Jugoslavije u Ljubljani 1960. godine izborio je nastup na Zonskom turniru za prvenstvo svijeta, da bi u Budimpešti zablistao podijelivši 2.-5. mjesto. Tim sjajnim rezultatom izvadio je vizu za Međuzonski turnir u Stockholmu 1962., gdje je u konkurenciji 23 najbolja svjetska igrača osvojio 17. mjesto. U njegova vrhunska ostvarenja ubrajaju se i pobjede na tri međunarodna turnira, te drugo mjesto u Krakowu 1959. godine.

Mario Bertok je bio istaknuti član našeg najstarijeg kluba "PTT Zagreb", a igrao je i u "Mladosti" i "Zrinjevcu".

Na prvoligaškom natjecanju 2001. godine ostvario je za "Zrinjevac" drugi rezultat na šestoj ploči osvojivši 5 bodova iz 9 partija, a posljednji puta je na prvoligaškom natjecanju igrao 2004. godine.

Mario Bertok bio je izbornik hrvatske muške reprezentacije 1998. i 1999. godine, a dao je i nemjerljiv doprinos popularizaciji šaha kao šahovski novinar u "Sportskim novostima" gdje je dugogodišnjim predanim radom zaslužio mirovinu.