Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Na Jarunu se utopio sportski novinar i šahovski velemajstor Mario Bertok

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sportski novinar i šahovski velemajstor Mario Bertok (79) utopio se jučer oko 14 sati na zagrebačkom jezeru Jarun, doznaje se neslužbeno.

Tijelo Maria Bertoka, supruga pokojne hrvatske glumice Semke Sokolović-Bertok, oko 18 sati pronašli su ronioci ATJ Lučko, na dubini od četiri metra.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna oprezno u vodu Koban dan za kupače u Hrvatskoj: Jučer se utopilo troje ljudi Slika nije dostupna POGINULA 52-GODIŠNJAKINJA Tragedija na Krku: Utopila se dok je pokušavala iz uzburkanog mora spasiti unuka i supruga

Pregledom nisu uočene ozljede koje bi upućivale na smrt kao posljedicu kaznenog djela, a mrtvo tijelo prevezeno je u Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku. Pretpostavlja se da je smrt nastupila uslijed srčanog udara.

Bertok je rođen je u Zagrebu 2. rujna 1929. godine, a vrhunac bogate šahovske karijere imao je krajem šezdesetih i početkom sedamdesetih godina prošloga stoljeća. Međunarodni majstor postao je 1957. godine, a u svojoj vitrini čuva brončanu medalju s Olimpijade u Leipzigu 1960., srebrne medalje s Europskih momčadskih prvenstava u Badenu 1957. i Oberhausenu 1960. godine, te srebrnu medalju sa Studentske olimpijade 1955. godine. Tri puta je bio prvak Hrvatske ili dijelio prvo mjesto, a najveći uspjeh u pojedinačnoj konkurenciji ostvario je u ciklusu natjecanja za svjetsko prvenstvo. Osvajanjem drugog mjesta na prvenstvu Jugoslavije u Ljubljani 1960. godine izborio je nastup na Zonskom turniru za prvenstvo svijeta, da bi u Budimpešti zablistao podijelivši 2.-5. mjesto. Tim sjajnim rezultatom izvadio je vizu za Međuzonski turnir u Stockholmu 1962., gdje je u konkurenciji 23 najbolja svjetska igrača osvojio 17. mjesto. U njegova vrhunska ostvarenja ubrajaju se i pobjede na tri međunarodna turnira, te drugo mjesto u Krakowu 1959. godine.

Mario Bertok je bio istaknuti član našeg najstarijeg kluba "PTT Zagreb", a igrao je i u "Mladosti" i "Zrinjevcu".

Na prvoligaškom natjecanju 2001. godine ostvario je za "Zrinjevac" drugi rezultat na šestoj ploči osvojivši 5 bodova iz 9 partija, a posljednji puta je na prvoligaškom natjecanju igrao 2004. godine.

Mario Bertok bio je izbornik hrvatske muške reprezentacije 1998. i 1999. godine, a dao je i nemjerljiv doprinos popularizaciji šaha kao šahovski novinar u "Sportskim novostima" gdje je dugogodišnjim predanim radom zaslužio mirovinu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene