Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Krešimir Pavelić sa Zavoda za molekularnu medicinu Instituta Ruđera Boškovića optužen je zajedno s suradnicama za izdavanje fiktivnih studentskih ugovora.


Tajnica bivšeg pročelnika Zavoda za molekularnu medicinu Instituta Ruđera Boškovića Ankica Vratarić priznala je da je nadređenom znanstveniku Krešimiru Paveliću pomagala u sklapanju fiktivnih studentskih ugovora pa je na današnjoj sjednici optužnoga vijeća uvjetno osuđena na osam mjeseci zatvora u koji neće ići ako u tri godine ne ponovi nedjelo.

Vezani članci Slika nije dostupna Mladi hrvatski znanstvenici postigli velik napredak u borbi protiv bolesti koja je obilježila 21. stoljeće Slika nije dostupna Hrvatska znanstvenica kreće u borbu s jednim od najvećih medicinskih problema u svijetu

Uz uvjetnu kaznu, tajnica se s odvjetništvom nagodila da će državi vratiti 17 tisuća kuna, doznaje se na zagrebačkome Županijskom sudu.

O osnovanosti optužnice za ostalih troje optuženika - Pavelića, voditeljicu odjela za računovodstvo i financije tog instituta Zdenku Šuster te referenticu za računovodstvo Željku Marinović optužno vijeće Županijskoga suda raspravljat će 18. srpnja.

>> Nezakonitosti u Institutu Ruđer Bošković

Pavelića i suradnice kao pomagačice u nedjelu zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo tereti za sklapanje 64 fiktivna studentska ugovora vrijedna 247 tisuća kuna.

Kako bi ostvarili plan, Pavelićeva je tajnica, sumnja se, pribavljala studentske ugovore sama ili preko računovodstvene referentice, a studenti bi potpisivali 'bjanko' ugovore u koje su naknadno upisani lažni podatci o poslovima koje zapravo nisu obavili za Institut Ruđera Boškovića.

Pavelić je navodno potpisivao te ugovore, nakon čega su isplate po ugovorima provodile optužene službenice računovodstva.

Kada bi studenti navedeni u ugovorima uplaćeni novac podigli sa svojih računa, zadržali bi 10 posto za usluge podizanja ugovora i novca, a ostatak bi predali optuženicama koje su ga davale Paveliću. On je dio novca zadržavao za sebe, a dio odvajao za tajnicu, tvrde u odvjetništvu koje, nakon podizanja optužnice, u službenom priopćenju nije navelo u kojem su omjeru dijelili novac. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju