Kupovina putem interneta, ilustracija
Kupovina putem interneta, ilustracija Foto: Getty Images

U ponedjeljak je u Trogiru 35-godišnjak prijavio da je žrtva računalne prijevare, javlja policija. Netko mu je ispraznio bankovni račun.


35-godišnjak je putem internetskog oglasnika oglasio prodaju artikla. Nakon toga, javila mu se nepoznata osoba i rekla da će kupiti oglašeni artikl.

Vezani članci Pogreb, ilustracija Užasan zločin! Pogrebnica prodavala glave, ruke i kralježnice mrtvaca, njezina majka secirala tijela Ilustracija Građani, oprez! Filmskom novčanicom eura uspio obaviti šoping: Ovako možete najlakše prepoznati lažne eure

Od 35-godišnjaka je tražila da podatke sa svoje bankovne kartice upiše u određenu internet-formu kako bi plaćanje bilo sigurno. 35-godišnjaku je ta osoba dostavila link za unos bankovnih podataka.

Nakon što je upisao tražene podatke, 35-godišnjak je vrlo brzo shvatio da je nepoznata osoba digla novac s njegova računa. U tijeku je kriminalističko istraživanje.

Upozorenje građanima

Policija upozorava građane kako se u konkretnom slučaju radi o "pishing" obrascima na internet stranicama kojima nepoznati počinitelji pokušavaju od građana dobiti podatke o broju njihove kreditne kartice, vlasniku kartice i CVV/CVC kodu koji je potreban kod svih internetskih plaćanja kad bankovna kartica nije fizički dostupna pa nije moguće zahtijevati PIN kartice.

Policija savjetuje građanima da ne daju tražene podatke!

"Cilj je pošiljatelja da neovlašteno i bez ograničenja koriste vaše kreditne kartice za plaćanje putem interneta. Upozoravamo građane da ne nasjedaju na ovakve i slične vrste prijevara, te da ne dijele svoje osobne podatke i podatke o platnim karticama nepoznatim osobama i neovlaštenim trgovinama. Također, pozivamo građane da svaki sumnjivi način komunikacije prijave policiji", poručuju iz policije.

Više informacija o različitim oblicima internetskih prijevara te savjete o tome kako se zaštititi, mogu se pronaći na Europolovim savjetima za sigurniji internet https://mup.gov.hr/vijesti-8/europolovi-savjeti-za-sigurniji-internet/286121 te na poveznici Internet prijevare https://policija.gov.hr/prevencija/racunalna-sigurnost/internet-prijevare/456.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju