Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Pishing" obrazac

Oglasio prodaju predmeta pa slijedio upute za "sigurnu uplatu" nepoznate osobe: U hipu mu ispražnjen bankovni račun

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U ponedjeljak je u Trogiru 35-godišnjak prijavio da je žrtva računalne prijevare, javlja policija. Netko mu je ispraznio bankovni račun.

35-godišnjak je putem internetskog oglasnika oglasio prodaju artikla. Nakon toga, javila mu se nepoznata osoba i rekla da će kupiti oglašeni artikl.

Pročitajte i ovo Novac - 1 Bugarski kriminalci Varali su državu gotovo pet godina i digli 54 milijuna na naknadama za nezaposlene: "Sustav su tretirali kao bankomat" Bojan Ivošević "netočne informacije" Splitska policija odgovorila na optužbe o policajcu u sačekuši: "Pokušao je smiriti sukob..."

Od 35-godišnjaka je tražila da podatke sa svoje bankovne kartice upiše u određenu internet-formu kako bi plaćanje bilo sigurno. 35-godišnjaku je ta osoba dostavila link za unos bankovnih podataka.

Nakon što je upisao tražene podatke, 35-godišnjak je vrlo brzo shvatio da je nepoznata osoba digla novac s njegova računa. U tijeku je kriminalističko istraživanje.

Upozorenje građanima

Policija upozorava građane kako se u konkretnom slučaju radi o "pishing" obrascima na internet stranicama kojima nepoznati počinitelji pokušavaju od građana dobiti podatke o broju njihove kreditne kartice, vlasniku kartice i CVV/CVC kodu koji je potreban kod svih internetskih plaćanja kad bankovna kartica nije fizički dostupna pa nije moguće zahtijevati PIN kartice.

Policija savjetuje građanima da ne daju tražene podatke!

"Cilj je pošiljatelja da neovlašteno i bez ograničenja koriste vaše kreditne kartice za plaćanje putem interneta. Upozoravamo građane da ne nasjedaju na ovakve i slične vrste prijevara, te da ne dijele svoje osobne podatke i podatke o platnim karticama nepoznatim osobama i neovlaštenim trgovinama. Također, pozivamo građane da svaki sumnjivi način komunikacije prijave policiji", poručuju iz policije.

Više informacija o različitim oblicima internetskih prijevara te savjete o tome kako se zaštititi, mogu se pronaći na Europolovim savjetima za sigurniji internet https://mup.gov.hr/vijesti-8/europolovi-savjeti-za-sigurniji-internet/286121 te na poveznici Internet prijevare https://policija.gov.hr/prevencija/racunalna-sigurnost/internet-prijevare/456.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene