Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oprezno za volanom

Crne brojke pokazuju zabrinjavajuće stanje na cestama: Ove godine poginulo 10 posto više ljudi nego lani, svaki četvrti stradali je motociklist

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U prvih osam mjeseci 2021. godine, u prometnim nesrećama poginule su 193 osobe, što je 19 osoba ili 10,9 posto više u nego u istom razdoblju lani kada su poginule 174 osoba, izvijestio je u petak MUP te pozvao vozače na dodatni oprez s obzirom na to da u ponedjeljak, 6. rujna, počinje nova školska godina.

U proteklih tjedan dana na hrvatskim prometnicama dogodilo se osam prometnih nesreća u kojima je poginulo osam osoba i to jedna 3-godišnja djevojčica kao putnica u automobilu, dvoje pješaka, dva mopedista te po jedan motociklist, biciklist i jedna putnica u automobilu.

Dominantni razlozi smrtnog stradavanja u prometnim nesrećama su upravljanje vozilom znatno većom brzinom od dopuštene, kretanje brzinom neprimjerenom uvjetima na kolniku, nekorištenje sigurnosnog pojasa, korištenje mobitela i vožnja pod utjecajem alkohola, dok se prema vrstama nesreća najčešće radilo o slijetanju s kolnika te naletu na pješake i bicikliste.

Svaki četvrti poginuo na motociklu

U prvih osam mjeseci 2021. godine u prometnim nesrećama poginule su 52 osobe koje su upravljale ili su se u svojstvu putnika nalazile na mopedima i motociklima. Prema policijskoj statistici, svaka četvrta osoba od ukupnog broja poginulih u prvih osam mjeseci nalazila se na takvom vozilu.

Vozači i putnici tih vozila često su žrtve drugih nesavjesnih vozača ostalih motornih vozila koji grubim kršenjem prometnih propisa ugrožavaju sigurnost svih sudionika u prometu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U gluho doba noći Za dlaku izbjegao tragediju: U Beogradu snimljena nesreća od koje se ledi krv u žilama

U teškim nesrećama često zbog neodgovornog ponašanja i grubog kršenja prometnih propisa sudjeluju i motociklisti koji smrtno stradavaju ili zadobivaju teške tjelesne ozljede u u sudarima s drugim vozilima, izlijetanjima sa ceste ili naletima na objekte uz cestu.

MUP posebno ističe zabrinjavajući podatak o nekorištenju sigurnosnog pojasa i dodaje da u prvih šest mjeseci ove godine, od 55 osoba koje su poginule u osobnim automobilima, njih 31 ili 56,4 posto nije koristilo sigurnosni pojas. Od 126 osoba koje su poginule u osobnim automobilima tijekom 2020. godine, njih 60 ili 47,6 posto nije koristilo sigurnosni pojas.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Istraga u tijeku Objavljeni detalji nesreće kod Križevaca: Motociklist sletio s ceste i preminuo na putu do bolnice

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna vozač nije prilagodio brzinu Teška prometna nesreća kod Ivanić-Grada: Četiri osobe ozlijeđene, dijete preminulo u bolnici

Policija ukazuje da su jedan dio nesreća sa smrtnim stradavanjem skrivile mlade osobe te poseban apel upućuje roditeljima takvih osoba da im se ne omogućava dostupnost upravljanja vozilom prije položenog vozačkog ispita i ukoliko postoje saznanja da je mlada osoba konzumirala alkoholna pića. Uz to, policija savjetuje roditelje da prije povjeravanja vlastitog vozila na upravljanje mladoj osobi, temeljem životnog i prometnog iskustva mladom vozaču ukažu na sigurno, ali i odgovorno sudjelovanje u prometu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Troje teže ozlijeđenih Detalji nesreće u kojoj je ozlijeđeno 12 osoba: Kamionom redom kosio automobile, zaustavio se tek kada je naletio na znak

S obzirom da u ponedjeljak, 6. rujna, započinje nova školska godina, čime će se višestruko povećati prometovanje djece i mladih, ponajviše kao pješaka, policija upozorava vozače svih vozila da povećaju oprez, pokažu dodatnu dozu empatije prema ostalim sudionicima u prometu te na taj način dokažu poželjnu razinu prometne kulture.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene