Obavijesti Video Pretražite Navigacija
MITOVI I ČINJENICE

Iz policijskih evidencija: Donosimo sve o razlozima nestanka osoba

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Donosimo neke od preporuka MUP-a RH i pojašnjenja vezanih za nestale osobe i potrage, objavljene na stranicama Nacionalne evidencije nestalih državljana RH.

Na stranicama Ministarstva unutarnjih poslova s nacionalnom evidencijom nestalih državljana RH, objavljen je tekst pod naslovom: Nestale osobe - Mitovi i činjenice.

U njemu, između ostalog, stoji kako je svaki nestanak potrebno prijaviti odmah, a ne čekati 24 sata. Donosimo neke od policijskih savjeta i pojašnjenja vezane za nestanke i potrage:

MIT: Policija će tragati za nestalom osobom tek nakon što prođe 24 sata od nestanka.

ČINJENICA: Da bi prijavili nestanak osobe, ne trebate čekati da prođe 24 sata od njezina nestanka. Najbolje je da nestanak policiji prijavite što prije, odnosno čim posumnjate u nečiji nestanak. Zapamtite da se „svježi“ trag lakše slijedi.

MIT: Hrvatska policija ne traži strane državljane.

ČINJENICA: Policija će tragati za svakom osobom čiji se nestanak prijavi. U slučaju prijave nestanka stranog državljanina u Republici Hrvatskoj, policija će poduzimati sve mjere i radnje u cilju pronalaska takve osobe. Kod pronalaska nestale osobe stranog državljanina, policija će sukladno čl. 75. Bečke konvencije o istom obavijestiti Diplomatsko konzularno predstavništvo zemlje iz koje potječe kao i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

Pročitajte i ovo Nenad Periš, otac nestalog Mateja Periša za dnevnik nove tv Otac nestalog mladića Mateja: "Trenirao je vaterpolo. Ne dolazi u obzir da bi pao u rijeku i da bi to dovelo do tragičnog ishoda"

Pročitajte i ovo Nenad Periš, otac nestalog Mateja Periša Gdje je Matej? Zagrebački stručnjak za potrage: "Mladićev nestanak trebalo je prijaviti odmah. Da se takvo nešto dogodilo u Zagrebu, odmah bismo sve poligrafski testirali"

MIT: Nestala osoba je uvijek žrtva kaznenog djela.

ČINJENICA: Može se raditi o protupravnom oduzimanju slobode ili o otmici kao kaznenom djelu. Međutim razlozi nestanka određene osobe mogu biti duševno oboljenje, ekonomski razlozi, društveni problemi, bijeg pred zakonom ili izbjegavanje preuzimanja drugih odgovornosti.

MIT: Mi plaćamo policiju da oni traže nestale osobe.

ČINJENICA: U pronalaženje nestale osobe, uz policiju, najbolja pomoć su prijatelji, poznanici, obitelj i zajednica ukoliko se žele aktivno uključiti u traganje. Važno je da svoja saznanja dijele sa policijskim službenicima kod kojih su prijavili nestanak osobe te da slijede njihove daljnje savjete i upute.

MIT: Moje dijete se nije javilo dva dana, vjerojatno je kasno za prijavu.

ČINJENICA: Nestanak osobe možete prijaviti bez obzira na vremenski odmak, ali imajte na umu da se „svježi“ trag lakše slijedi. Razmislite i s policijskim službenicima podijelite korisne podatke koju mogu pomoći u traganju za nestalom osobom.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene