Gliser pomorske policije, ilustracija (Foto: Goran Kovacic/PIXSELL)
Gliser pomorske policije, ilustracija (Foto: Goran Kovacic/PIXSELL) Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Gliser s njemačkim parom zapalio se jučer poslijepodne u Creskom zaljevu.


Ministarstvo mora objavilo je detalje pomorske nesreće u kojoj je u kraj Cresa u četvrtak izgorio gliser. 

Vezani članci Policija, ilustracija U Lovranu zapaljen auto, a pokraj Cresa brod na kojem je preminuo nepoznati muškarac: Policija ta dva događaja dovodi u vezu Ilustracija Gliser se zapalio i potonuo, vatrogasci ga nisu mogli spasiti: "Do našeg dolaska, požar je zahvatio cijelo plovilo"

Dvoje članova posade, njemački državljani, spasilo se skokom u more, a unatoč brzom dolasku vatrogasaca plovilo je izgorjelo. 

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) dojavu je dobila u 12:45. Odmah je obaviještena Lučka kapetanija Rijeka, odnosno nadležna Lučka ispostava Cres, Postaja pomorske i aerodromske policije Rijeka te DVD Cres.

Članove posade neozlijeđene je iz mora izvukla posada druge privatne brodice. Prevezli su ih u mjesni kamp. Do dolaska službenika LI Cres na mjesto nesreće, vatrogasci su već ugasili požar. Brodica je potonula.

Službenici kapetanije i policije oko 15 sati u kampu su uzeli izjave njemačkih brodolomaca, odnosno od voditelja, ujedno i vlasnika brodice B. G. te druge članice posade.

Nije bilo onečišćenja

Na mjestu potonuća brodice nije uočeno onečišćenje mora i morskog okoliša, a potonula brodica do vađenja s dna ne predstavlja opasnost za druge sudionike u pomorskom prometu jer se nalazi na dubini od 52 metra.

Potonuo je gliser njemačke zastave, dužine 4,5 metra. Uzroci izbijanja požara zasad su nepoznati.

Brodska dokumentacija trenutačno je nedostupna, a uvidom u podatke LI Cres utvrđeno je da je vlasnik potonuloga glisera pravovremeno uplatio naknadu za sigurnost plovidbe i zaštitu mora od onečišćenja te protiv njega neće biti pokretan nikakav upravni, odnosno prekršajni postupak iz nadležnosti Lučke ispostave Cres, kažu u Ministarstvu.