Ilustracija
Ilustracija Foto: Goran Kovacic/Pixsell

U Creskom zaljevu u četvrtak je izgorio i potonuo gliser, a prema dosad dostupnim podacima, nema ozlijeđenih osoba, doznaje se iz Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC) u Rijeci.


MRCC je primio prvu informaciju o požaru manjeg glisera oko 13:45. Dvije osobe s glisera prešle su na druga plovila te su prevezene na obalu. MRCC je izvijestio da se sve dogodilo vrlo brzo, tako da su osobe s glisera otišle s mjesta događaja prije no što je Lučka kapetanija stigla. Tip zapaljenog i potonulog plovila je nepoznat, kao i identitet putnika te se za njima traga kako bi se utvrdilo što se dogodilo.

Vezani članci Policija, ilustracija U Lovranu zapaljen auto, a pokraj Cresa brod na kojem je preminuo nepoznati muškarac: Policija ta dva događaja dovodi u vezu Parasailing Usred avanture im puknuo kabel, sve su uspjeli snimiti kamerom

Prema riječima svjedoka, požar na plovilu dogodio se pri isplovljavanju, na udaljenosti od jedne nautičke milje od obale. Iz Dobrovoljnog vatrogasnog društva Cres doznaje se da je gliser izgorio i potonuo vrlo brzo, za 10 do 15 minuta, prije nego što su vatrogasci uspjeli pronaći plovilo za pokušaj pomoći. Putnici u gliseru iskočili su u more te su im pomogli iz plovila koja su došla u pomoć, doznaje se od creskih vatrogasaca.

Pretpostavlja se da je puknula cijev goriva, koje se zatim razlilo te je došlo do zapaljenja.

"U 12:50 zaprimljena je dojava od strane Županijskog centra 112 da između A/c Kovačine i rta Pernat gori gliser. S obzirom da DVD Cres nema plovilo, članovi DVD-a su na plovila Županijske lučke uprave i poduzeća Watersport ukrcali veći broj aparata za početno gašenje požara te su se uputili prema gorućem plovilu", kazao je predsjednik DVD-a Cres Damir Kučić.

"Međutim, do našeg dolaska do gorućeg plovila, požar je zahvatio oba spremnika goriva te je zahvatio čitavo plovilo koje, nažalost, nije bilo moguće spasiti. Srećom, posada je na vrijeme iskočila u more, a pomoć su joj pružila druga plovila koja su vidjevši požar odmah priskočila u pomoć. O uzrocima požara teško je nagađati, osobito s toga što je plovilo potonulo. Zahvaljujemo se Lučkoj upravi Cres i poduzeću Watersport na pomoći pri intervenciji", dodao je Kučić.