Obavijesti Video Pretražite Navigacija
prijeti joj zatvor

Medicinska sestra izdavala lažne COVID potvrde za rodbinu i prijatelje: Među njima menadžerice, učiteljice, arhitekti...

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Medicinska sestra koja je izdavala COVID potvrde i dalje je zaposlena, a navela je kako zarađuje oko 8000 kuna mjesečno.

Medicinskoj sestri (46) prijeti čak 14 mjeseci bezuvjetnog zatvora jer je krivotvorila potvrde o cijepljenju za 18 prijatelja i rođaka.

Tereti se da je od veljače do listopada 2021. u Domu zdravlja u Ivancu bez znanja liječnice preko njezine personalizirane šifre kao liječnika-cjepitelja upisivala u medicinske cijepne kartone lažne podatke osoba da su primili prvu i drugu dozu cjepiva protiv COVID-a, piše Danica.

Nakon toga 18 je osoba starosti od 24 do 57 godina na temelju neistinito upisanih podataka dobilo COVID potvrde. 

Kako se medicinskoj sestri na teret stavlja kazneno djelo u produljenom trajanju s većim brojem pojedinačnih radnji, tužitelji smatraju kako je predložena bezuvjetna kazna zatvora od godinu i dva mjeseca razmjerna stupnju krivnje, pogibeljnosti djela i svrsi kažnjavanja.

Pročitajte i ovo Zatvor potvrdio odvjetnik Petorka u istražnom zatvoru zbog prodavanja COVID potvrda necijepljenima

Za njezine prijatelje i rodbinu državno odvjetništvo traži po šest mjeseci uvjetnog zatvora. Među 18 suoptuženih su brojne poznate osobe s područja Ivanca: inženjeri, odgojiteljice u vrtiću, prosvjetarke, menadžerice, arhitekti, diplomirani ekonomisti, ali i prodavači, studenti, programeri.

Medicinsku sestru tijekom istrage najviše je teretio iskaz obiteljske liječnice i činjenica da su neka cijepljenja upisana u terminu kada se cijepljenje u ordinaciji uopće nije provodilo. 

Medicinska sestra i dalje je zaposlena, a navela je kako zarađuje oko 8000 kuna mjesečno. U optužnici se navodi kako se tim kaznenim djelima nije materijalno okoristila, odnosno nije primila nikakvu novčanu naknadu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene