Obavijesti Video Pretražite Navigacija
zabranili joj rad

Liječnica osuđena na zatvor: Izdala tisuće lažnih COVID potvrda i zaradila tisuće eura

Maske - 1
Maske - 1 Foto: DNEVNIK.hr
U Njemačkoj je liječnica završila u zatvoru zbog prodaje lažnih COVID potvrda.

Liječnica iz Weinheima pored Mannheima osuđena je u utorak na dvije godine i devet mjeseci zatvora zato što je tijekom pandemije koronavirusa neutemeljeno izdala više od 4000 potvrda za oslobađanje obveze nošenja zaštitne maske.

"Tu se ne radi o medicinskoj usluzi, nego o čistoj prodaji", stoji u obrazloženju presude suda u Weinheimu pored Mannheima.

Liječnica je također dužna vratiti 28.000 eura, koliko je zaradila na izdavanju liječničkih potvrda za oslobađanje obveze nošenja zaštitne maske tijekom pandemije koronavirusa.

U obrazloženju presude navodi se da je liječnica potvrde izdavala osobama diljem zemlje bez prethodnog liječničkog pregleda ili uvida u povijest bolesti. Isto tako, za te osobe nisu bili, kako to zakon propisuje, otvarani dosjei pacijenata.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna detalji akcije Lažne COVID potvrde: Predložen istražni zatvor za petero uhićenih, poznato i koliko su zaradili

U pandemiji koronavirusa nošenje zaštitnih maski moglo se izbjeći pomoću potvrda koje su oslobađale nošenja maski iz zdravstvenih razloga, npr. kod kroničnih bolesti dišnih putova.

"Totalitarni korona-režim"

Državno odvjetništvo tražilo je tri i pol godine zatvora, a obrana liječnice, koja je presudu primila bez vidne reakcije, govorila je o "terorističkom procesu" i o "totalitarnom korona-režimu".

Tijekom suđenja pred zgradom suda bili su održavani i prosvjedi protivnika mjera koje je vlada tijekom pandemije uvela u borbi protiv širenja koronavirusa.

Osuđena liječnica, kojoj je izrečena i trogodišnja zabrana obavljanja liječničke djelatnosti, tijekom pandemije upala je u oči zbog čestog pojavljivanja na prosvjedima protiv vladinih mjera tvrdeći da je nošenje maski štetno.

Zaposlenica u njezinoj ordinaciji zbog izdavanja potvrda osuđena je na novčanu kaznu od 2700 eura.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene