Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Suđenje za ubojstvo Pukanića

Svjedok: Dan nakon ubojstva Matanić normalno radio

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na zagrebačkom Županijskom sudu nastavljeno je suđenje za ubojstvo Ive Pukanića i Nike Franjića.

Suđenje optuženima za ubojstvo suvlasnika Nacionala Ive Pukanića i njegova suradnika Nike Franjića danas je nastavljeno svjedočenjem zaposlenika tvrtke u kojoj je prvooptuženi Robert Matanić dva puta unajmio automobile te bivšeg poslodavca drugooptuženog Luke Matanića koji je izjavio da nije zapazio promjene u ponašanju svog radnika nakon atentata na Pukanića. 'Dan nakon ubojstva Matanić je bagerom otišao na gradilište i odradio posao', kazao je Gordan Tomšić, vlasnik građevinske tvrtke u kojoj je Luka Matanić radio kao bagerist.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Suđenje stoljeća' Danas presude optuženima za ubojstvo Pukanića i Franjića Slika nije dostupna Završne riječi u slučaju Pukanić 'Pukanić je ubijen jer je mogao razotkriti vrh vlasti'

Luka Matanić 'jako dobar radnik'

Optuženog je opisao kao dobrog radnika koji nije izostajao s posla čak ni u otkaznom roku. 'Luka mi je bio jako dobar radnik, a otkaz je dobio jer smo nekoga morali otpustiti zbog ekonomske situacije', kazao je Tomšić. Dodao je da je Matanić i u otkaznom roku tek dva ili tri puta tražio da ga puste s posla, iako je nakon otkaza svaki dan imao pravo izbivati po sat vremena zbog traženja novog posla, kazao je Tomšić. Obranu, ali i tužiteljstvo, zanimalo je i na kojim su mjestima Tomšićevi radnici dolijevali gorivo u kamione i građevinske strojeve, jer je među benzinskim postajama na koje su išli bila i 'pumpa' na Langovom trgu nedaleko redakcije Nacionala.

Drugi svjedok, Boro Ribić iz AMC rent-a-cara u Vukovarskoj prisjetio se da je Robert Matanić u ljeto 2008. u njegovoj tvrtki dva puta unajmio automobile. Prvi put je uzeo 'seat leon' na tri dana i uredno ga platio, a drugi puta je unajmio 'golf' i raspitivao se može li se tim automobilom preko granice. Za iznajmljivanje se tada raspitivao i zajednički prijatelj Roberta Matanića i Ribića, Branko Vujanović.

Pred sudskim vijećem sutkinje zagrebačkog Županijskog suda Ivane Kršul jutros se nije pojavio svjedok Marko Grmoja iz tvrtke Tomić&Co koji je Roberta Matanića pozvao na predstavljanje luksuznog 'BMW-a sedmice' u salon na Slavonskoj aveniji gdje je Matanić bio i u vrijeme atentata na Pukanića. Suđenje se nakon stanke nastavlja u podne, kada bi trebao svjedočiti Mijo Žuljević. Za udruživanje u međunarodnu zločinačku organizaciju koja je likvidirala Pukanića i Franjića kao kolateralnu žrtvu te planirala ubojstvo još dvije osobe na zagrebačkom području optuženi su bratići Robert i Luka Matanić, Amir Mafalani, Željko Milovanović, Bojan Gudurić i Slobodan Đurović.

Na optuženičkoj klupi nema Gudurića koji u sarajevskom zatvoru čeka izručenje te Milovanovića pritvorenog u Beogradu. Tamo bi mu se zbog istog zločina trebalo suditi zajedno s Milenkom Kuzmanovićem te navodnim naručiteljem Jocićem koji je za Pukanićevo ubojstvo navodno platio 1,5 milijuna eura.

Ovoga tjedna svjedoče Ratko Knežević i dvojica iz Srbije

Na suđenju optuženima za ubojstvo suvlasnika Nacionala Ive Pukanića ovoga bi tjedna trebala biti ispitana dvojica svjedoka iz Srbije te poduzetnik Ratko Knežević iz Crne Gore koji je za Pukanićevu smrt u više navrata optužio tzv. duhansku mafiju. Knežević je putem medija za likvidaciju Pukanića optuživao duhanski kartel iza kojeg navodno stoje njegov kum, crnogorski premijer Milo Đukanović, i Stanko Subotić Cane.

Neposredno prije zaključenja istrage, lani u listopadu, te tvrdnje je ponovio i na zagrebačkom Županijskom sudu na kojemu se sudi šestorici optuženih za atentat na suvlasnika i novinara Nacionala. Optužbe o upletenosti duhanske mafije u Pukanićevo ubojstvo tako su postale dio sudskog spisa, a tužiteljstvo je u optužnicu uvrstilo tvrdnju da je prvo ubojstvo nekog hrvatskog novinara od Domovinskog rata organizirano kako bi ga se onemogućilo da piše o djelovanju i povezanosti više kriminalnih grupa na balkanskom prostoru.

Obrane optuženika, međutim, tvrde da Knežević o samom ubojstvu nema neposrednih saznanja te da je cilj njegova istupanja u javnosti bila tek samopromocija. Knežević bi se pred sudskim vijećem Ivane Kršul trebao pojaviti u četvrtak 25. veljače. (T.Š./Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene