Obavijesti Video Pretražite Navigacija
rezultati akcije

Martinje u brojkama: Rekorder napuhao 3,37 promila, najbrži jurio više od 200 na sat

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
MUP je objavio rezultate pojačanog nadzora prometa u dane Martinja, a prema njima uhvatili su 579 vozača pod utjecajem alkohola, više od 1600 ih je vozilo brže od ograničenja, a 568 nije bilo vezano.

Policijski službenici svih policijskih uprava na području Republike Hrvatske od 8. do 10. studenog obavljali su pojačanu kontrolu prometa s ciljem povećanja ukupne razine sigurnosti prometa na cestama. S poduzimanjem pojačanih aktivnosti nastavilo se i u ponedjeljak/utorak, s obzirom na to da se 11./12. studenog obilježavao i narodni običaj krštenja mošta - Martinje, te se u prometu očekivao povećani broj sudionika koji su konzumirali alkoholna pića.

Pročitajte i ovo Prometna policija - 1 Izazovan vikend U tijeku velika akcija policije na cestama, ne provjeravaju samo automobile: "Sve raspoložive snage su na terenu" Ilustracija Pripazite Vozači, oprez! Policija provodi pojačan nadzor, a posebno će se usmjeriti na jednu stvar

Iz MUP-a poručuju da su zbog toga ovoga puta policajci, posebno u noćnim satima, svoje aktivnosti dodatno usmjerili na sprečavanje i sankcioniranje vožnje pod utjecajem alkohola.

Provedenom kontrolom utvrdili su ukupno 5073 prekršaja, od kojih su izdvojili:

- 579 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, gdje je najveća izmjerena koncentracija alkohola u količini 3,37 g/kg u PU krapinsko-zagorskoj
- 1627 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja, a najveća prekoračena brzina izmjerena je u PU vukovarsko-srijemskoj - 201 km/h
- 568 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa
- 241 prekršaj nepropisnog korištenja mobitela tijekom upravljanja vozilom.

Najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola utvrđen je u PU zagrebačkoj njih 131, dok je najmanje utvrđeno u PU požeško-slavonskoj i PU šibensko-kninskoj, odnosno 7 takvih prekršaja.

Rekorder po broju utvrđenih prekršaja prekomjerne brzine također je PU zagrebačka s 249 takvih prekršaja, dok je najmanje utvrđeno u PU šibensko-kninskoj, njih 17.

Sigurnosni pojas najviše nisu koristili vozači PU splitsko-dalmatinske, njih 131, dok su policijski službenici PU ličko-senjske zaustavili najmanje vozača koji nisu bili vezani, njih 3.

U PU ličko-senjskoj nije utvrđen niti jedan prekršaj korištenja mobitela za vrijeme vožnje, dok je najveći broj utvrđen u PU zagrebačkoj, njih 48.

Najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola počinili su vozači u dobi od 31 do 40 godina (155 takvih prekršaja), kojima je najčešće izmjerena koncentracija alkohola od 0,51 do 1,00 g/kg – kod njih 241, a koja je ujedno i najčešće izmjerena koncentracija alkohola uopće tijekom ove akcije.

U nadzoru prometa aktivnosti policije bile su usmjerene prema počiniteljima najtežih prekršaja, prilikom čega su zatečene 78 osobe koje su bile ponavljači teških prekršaja u prometu tzv. recidivisti, koji su počinili 82 teška prekršaja, od čega najviše:

- nedopuštena koncentracija alkohola – 40,
- upravljanje dok je vozaču izrečena mjera zabrane upravljanja vozilom – 10,
- upravljanje prije stjecanja prava – 12,
- upravljanje nedopuštenom brzinom kretanja – 17 i dr.

Zbog toga je 17 vozača zadržano u posebnim prostorijama do otrežnjenja, a protiv 29 vozača proveden je žurni prekršajni postupak, prilikom čega je policija predložila određivanje maksimalnih kazni.

U razdoblju od 8. do 12. studenog 2019. godine na prometnicama Republike Hrvatske dogodilo se 67 prometnih nesreća s nastradalim osobama. U jednoj nesreći smrtno je stradala jedna osoba. U ostalim nesrećama ozlijeđena su 82 sudionika, priopćio je MUP.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene