Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dovršena istraga

Lažirali dokumente o umjetnim zubalima i pokrali HZZO za gotovo 60.000 kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Troje osumnjičenih lažiralo je dokumente o protetskim pomagalima za 13 pacijenata i pokralo HZZO, javlja policija.

U Policijskoj postaji Knin dovršeno je kriminalističko istraživanje nad 60-godišnjakom, 37-godišnjakom i 42-godišnjakinjom osumnjičenim za zlouporabu položaja i ovlasti i krivotvorenje službene isprave, sve na štetu Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Pročitajte i ovo Zdravstvo u Hrvatskoj - 3 Problemi u zdravstvu Pobuna zbog rasta cijena: ''HZZO djeluje po logici koju mi uopće ne razumijemo'' Imaš pravo, ostvari ga IMAŠ PRAVO, OSTVARI GA! I nezaposleni roditelji imaju pravo na novčanu naknadu, ali bez nje mogu ostati ako se ne drže ovih rokova

Utvrđeno je da su 60-godišnjak i 37-godišnjak, koristeći svoj položaj i ovlasti, tijekom 2017. i 2018. godine u Kninu izdavali potvrde o dentalnim pomagalima u kojima su upisivali neistinite podatke o ugradnji protetskih pomagala.

Tako ispisane potvrde dostavljali su 42-godišnjakinji. Ona je nakon toga sastavljala i izdavala račune s neistinitim podacima, ovjerene pečatom i svojim potpisom a da nije izradila ta protetska pomagala.

Potom je takve račune dostavljala 60-godišnjaku i 37-godišnjaku, koji su ih vlastoručno potpisivali u ime 13 pacijenata, bez njihova znanja. Račune su ovjerili svojim pečatom i dostavljali u HZZO, s ciljem naplate iskazanih novčanih sredstava na potvrdama.

Temeljem tih potvrda HZZO je uredno izvršio isplate na račun 60-godišnjaka i 37-godišnjaka a da oni nisu izvršili radove navedene u potvrdi. Nakon te uplate 60-godišnjak i 37-godišnjak 42-godišnjakinji su na račun uplaćivali novčane iznose naznačene na njezinim izdanim računima.

Utvrđeno je da je ovim kaznenim djelima osumnjičeni 60-godišnjak za sebe pribavio nepripadajuću materijalnu korist u iznosu od 2.554,88 kuna, osumnjičeni 37-godišnjak u iznosu od 18.821.18 kuna i osumnjičena 42-godišnjakinja u iznosu od 37.666,72 kune, čime je HZZO oštećen u ukupnom iznosu od 59.042.78 kuna.

Protiv osumnjičenih će Općinskom državnom odvjetništvu u Šibeniku biti podnijeta kaznena prijava.

Aktualno Ministrica Žalac o pokretanju istrage: "Neka DORH radi svoj posao" +0 Ministrica Gabrijela Žalac (Foto: Dnevnik.hr) Hrvatska Ministrica Žalac o pokretanju istrage: "Neka DORH radi svoj posao" 1/1 >>

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene