Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Od 38 optuženih osoba, protiv 21 okrivljenika donesena je presuda na temelju sporazuma stranaka kojom im je izrečena uvjetna osuda ili im je izrečena kazna zatvora zamijenjena radom za opće dobro na slobodi.


Od 38 okrivljenika koje Uskok tereti za korupciju na osječkom Ekonomskom fakultetu, 21 osoba nagodila se s Uskokom o sporazumnom donošenju presude, a protiv 17 okrivljenika koji nisu potpisali nagodbu s Državnim odvjetništvom doneseno je rješenje o potvrđivanju optužnice za kaznena djela za koja ih se tereti.

Vezani članci Mito, ilustracija Ugrozio zdravlje ljudi zbog 3500 kuna mita? Propisivao lijekove pacijentima bez obzira na njihove stvarne potrebe Prometna policija, ilustracija Tri policajca optužena za korupciju: Uzimali mito i naplaćivali skuplje kazne pa razliku spremali u džep

Kako je danas izvijestio osječki Županijski sud, u nastavku jučerašnje sjednice Optužnog vijeća, na kojoj je utvrđeno da se 18 okrivljenika s Uskokom nagodilo i potpisalo izjavu o sporazumnom donošenju presude, danas su donesene presude za još tri okrivljenika koji su prije predali izjavu za donošenje presude na temelju sporazuma s Uskokom.

Od 38 optuženih osoba, protiv 21 okrivljenika donesena je presuda na temelju sporazuma stranaka kojom im je izrečena uvjetna osuda ili im je izrečena kazna zatvora zamijenjena radom za opće dobro na slobodi.

Kad je riječ o 17 okrivljenika koji nisu potpisali nagodbu s Uskokom, Vijeće je donijelo rješenje o potvrđivanju optužnice za kaznena djela za koja ih se tereti, a protiv jedne okrivljenice iz te skupine, koja je nedostupna pravosudnim tijelima, doneseno je rješenje o suđenju u odsutnosti.

Iako iskazi svjedoka i dokazi USKOK-a upućuju na krivicu, Željko Sabo odbacuje optužbe!

Presude okrivljenicima, kojima je kazna izrečena na temelju sporazuma stranaka, bit će javno objavljene nakon što budu dostavljene strankama.

Zbog sumnje da su počinili kaznena djela zloporabe položaja i ovlasti, primanja i davanja mita te protuzakonitog posredovanja na tom fakultetu, Uskok je u lipnju podignuo optužnicu protiv 38 osoba.

Optužnicom se okrivljene profesore i asistente osječkog Ekonomskog fakulteta tereti da su 2010. i 2011. godine u Osijeku, u skladu s dogovorom s okrivljenim posrednicima, nekoliko puta okrivljenim studentima upisivali prolazne ocjene iz pojedinih predmeta, bez regularnog polaganja ispita i bez obzira na pokazano znanje, za što su nekoliko puta primali novac i razne darove. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook