Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Upozorenje iz policije

Kontaktirao vas je "general američke vojske" na društvenim mrežama? Odmah ga blokirajte!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog slučaja online prijevare na području PU dubrovačko-neretvanske, ista je PU uputila javno upozorenje građanima korisnicima društvenih mreža na tom području (a i šire).

Da s nepoznatim osobama koje vas kontaktiraju na društvenim mrežama ne treba komunicirati, a kamoli im još i vjerovati, potvrđuje najnoviji slučaj prijevare zabilježen u općini Grude. Jedna žena nasjela je na poruku lažnog generala američke vojske, koji je tobože htio kupiti nekretninu na našoj obali i ostala bez 20.000 kuna.

Pročitajte i ovo Hrvoje Prpić Globalni problem Stručnjak pojašnjava što bi mogao biti razlog pada Facebooka i Instagrama, oglasili se iz Mete Donald Trump Novi pokušaj VIDEO Trump se vratio na Facebook: Pogledajte prvu objavu nakon dvije godine

Kako je do prijevare došlo, pročitajte u priopćenju PU dubrovačko-neretvanske, koje prenosimo u cijelosti:

"Upozoravamo građane na još jedan pojavni oblik internetske prijevare koji je zabilježen na području Policijske uprave dubrovačko-neretvanske, a radi se o prijevari putem profila društvene mreže. Naime, osoba zaprimi zahtjev za prijateljstvom od osobe, stranog državljanina, koji se predstavlja kao visoki politički ili vojni dužnosnik koji ima namjeru kupiti nekretninu na našem području. Zbog problema oko transfera novčanih sredstava, osoba od vas zatraži pomoć u vidu uplate određenog novčanog iznosa uz obećanje primamljive novčane naknade.

No, transfera novca ustvari nema, a žrtve se navuku da u ime taksi ili sličnih davanja plaćaju znatne iznose kako bi se olakšalo isplaćivanje spomenute naknade.

Takav slučaj prijavljen je početkom rujna Policijskoj postaji Gruda. Ženska osoba je prijavila prijevaru na način da je osoba koja se predstavila kao general američke vojske, putem društvene mreže s njom stupio u kontakt. U međusobnoj komunikaciji objasnio joj je da želi kupiti kuću u Hrvatskoj i da mu treba njena pomoć za prijenos novca za kupnju kuće, uz obećanje novčane naknade. Žrtva je pristala pomoći i uplatila 20 tisuća kuna na račun navodnog odvjetnika generala i to na račun u Indoneziji.

Nakon ponovljenih zahtjeva za novčanim uplatama žrtva je shvatila da je riječ o prijevari i slučaj prijavila policiji.

Najbolji način zaštite od ovakve vrste prijevare je neprihvaćanje zahtjeva za prijateljstvo od nepoznatih stranih osoba."

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene