Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slučaj smrti dječaka (9) iz Metkovića

Liječnička komora poručila: "Nećemo dopustiti hajku i nepovjerenje prema liječnicima"

V. d. predsjednika Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić (Foto: Filip Kos)
V. d. predsjednika Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić (Foto: Filip Kos) Filip Kos
Aktualno Galerija +0 V. d. predsjednika Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić (Foto: Filip Kos) Galerija 1/1 >>
Iz Hrvatsk komore medicinskih sestara navode pak da su u četvrtak od ravnatelja Doma zdravlja Metković zatražili informacije o medicinskoj sestri iz Pedijatrijske ambulante, koja se spominje u slučaju tragične smrti dječaka iz Metkovića, no još ih nisu dobili.

Krešimir Luetić, v.d. predsjednika Hrvatske liječničke komore, na konferenciji za novinare u subotu rekao je da Komora čvrsto stoji iza mišljenja i nalaza Povjerenstva koje je provelo izvanredni stručni nadzor nad radom liječnika vezano za smrt devetogodišnjeg dječaka iz Metkovića.

Pročitajte i ovo Ministarstvo vanjskih i europskih poslova O povratku MVEP se oglasio o plaćanju troškova BBB-ovaca Upravna zgrada i punionica Coca Cole uzorci idu na daljnju analizu Coca-Cola se ponovno oglasila: "Proveli smo detaljnu internu istragu..."

Luetić je kazao da se nalaz Komore temeljio na dokazima iz liječničke dokumentacije i iskazima liječnika.

"Komora čvrsto stoji iza utemeljenosti stručnog mišljenja jer je objektivno i nepristrano te je zasnovano na činjeničnim dokazima iz medicinske dokumentacije i iskaza liječnika.

Smatram kako nije dobro za naše društvo i da nećemo dopustiti ovu svojevrsnu hajku i nepovjerenje koje se pokreće prema liječničkoj profesiji, pojedinim liječnicima i Komori kao instituciji. HLK je svojim dosadašnjim postupanjem jasno pokazala da, uz dignitet liječnika, uvijek ima na umu privatnost, dignitet i zaštitu pacijenata. Zgroženi smo objavom povijesti bolesti i svih detalja tijeka i postupaka liječenja, bez suglasnosti nadležnih institucija.

Nakon ovakvog postupka, ničija dijagnoza i povijest bolesti nisu sigurne od objave. Sada je svima jasno da organizacija, dostupnost i kvaliteta sustava zdravstvene zaštite na jugu Hrvatske nije ista kao u drugim dijelovima zemlje. Na to smo upozoravali više puta i davali prijedloge i činit ćemo to i dalje", rekao je Luetić.

''Komora neće dopustiti ovu svojevrsnu hajku, govor mržnje i nepovjerenje koje se pokreće prema liječničkoj profesiji i liječnicima pojedincima'', rekao je Krešimir Luetić, v.d. predsjednika Hrvatske liječničke komore.

''Kod troje od deset nadziranih liječnika pronađen je stručni propust. Istog dana nad istim liječnicima i ministarstvo zdravstva također je obavilo inspekcijski nadzor te da su i u njihovom nadzoru utvrđeni propusti kod liječnika'', rekla je Jadranka Pavičić Šarić, predsjednica povjerenstva za stručna pitanja i stručni nadzor.

Komora medicinskih sestara traži očitovanje o postupanju kolegice u Metkoviću

Hrvatska komora medicinskih sestara (HKMS) priopćila je u subotu da traži od ravnatelja metkovskog Doma zdravlja očitovanje i dokaze o postupanju medicinske sestre u Pedijatrijskoj ambulanti u Metkoviću, vezano za tragičnu smrt devetogodišnjeg dječaka.

U priopćenju Hrvatska komora medicinskih sestara navodi kako je u četvrtak, od ravnatelja Doma zdravlja Metković zatražila informacije o medicinskoj sestri iz Pedijatrijske ambulante, koja se spominje u slučaju tragične smrti dječaka iz Metkovića.

"Ova informacija je bila nužna kako bi HKMS mogla od navedene medicinske sestre zatražiti očitovanje o tragičnom, neželjenom događaju. Do petka navečer HKMS od ravnatelja nije dobila taj podatak", dodaje se u priopćenju.

"Nakon što je u medijima objavljen cijeli dokument Stručnog mišljenja Hrvatske liječničke komore s imenima svih zdravstvenih djelatnika, Hrvatska komora medicinskih sestara će od spomenute medicinske sestre tražiti očitovanje i dokaze o njezinom postupanju. Zatim će stručna tijela Komore donijeti odluku o daljnjem postupanju", navode iz HKMS.

Komisija za stručni nadzor HLK-a, sastavljena od pet specijalista pedijatrije, intenzivne medicine i hitne medicine, u stručnom je mišljenju utvrdila propuste u stručnom radu kod troje od deset nadziranih liječnika. Stručno mišljenje doneseno je na temelju svih podataka prikupljenih iz cjelokupne medicinske dokumentacije, razgovora obavljenih s liječnicima tijekom nadzora, kao i iz pisanih očitovanja nadziranih liječnika.

Devetogodišnji dječak iz Metkovića umro je od sepse 11. prosinca 2018. u splitskome KBC-u. Mediji su izvijestili da su dječaka roditelji zbog pogoršanja tijekom vikenda, 8. i 9. prosinca, dva puta doveli na Hitnu pomoć u Metkoviću i da je oba puta bio vraćen kući, a u ponedjeljak je poslan pedijatrici i prevezen je u splitski KBC, gdje je nažalost umro. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene