Iz Hrvatsk komore medicinskih sestara navode pak da su u četvrtak od ravnatelja Doma zdravlja Metković zatražili informacije o medicinskoj sestri iz Pedijatrijske ambulante, koja se spominje u slučaju tragične smrti dječaka iz Metkovića, no još ih nisu dobili.

Galerija


Krešimir Luetić, v.d. predsjednika Hrvatske liječničke komore, na konferenciji za novinare u subotu rekao je da Komora čvrsto stoji iza mišljenja i nalaza Povjerenstva koje je provelo izvanredni stručni nadzor nad radom liječnika vezano za smrt devetogodišnjeg dječaka iz Metkovića.

Vezani članci Metković Za ovaj grad vodile su se važne političke bitke, no borba građana za zapošljavanje sve češće završi odlaskom: "Nema radnih mjesta za mlade ljude koji završe školu" Luka Ploče Za sve su krive banane: Dubrovačka policija prekinula narkolanac na Neretvi, zaplijenili oko 100 kilograma kokaina

Luetić je kazao da se nalaz Komore temeljio na dokazima iz liječničke dokumentacije i iskazima liječnika.

"Komora čvrsto stoji iza utemeljenosti stručnog mišljenja jer je objektivno i nepristrano te je zasnovano na činjeničnim dokazima iz medicinske dokumentacije i iskaza liječnika.

Smatram kako nije dobro za naše društvo i da nećemo dopustiti ovu svojevrsnu hajku i nepovjerenje koje se pokreće prema liječničkoj profesiji, pojedinim liječnicima i Komori kao instituciji. HLK je svojim dosadašnjim postupanjem jasno pokazala da, uz dignitet liječnika, uvijek ima na umu privatnost, dignitet i zaštitu pacijenata. Zgroženi smo objavom povijesti bolesti i svih detalja tijeka i postupaka liječenja, bez suglasnosti nadležnih institucija.

Nakon ovakvog postupka, ničija dijagnoza i povijest bolesti nisu sigurne od objave. Sada je svima jasno da organizacija, dostupnost i kvaliteta sustava zdravstvene zaštite na jugu Hrvatske nije ista kao u drugim dijelovima zemlje. Na to smo upozoravali više puta i davali prijedloge i činit ćemo to i dalje", rekao je Luetić.

''Komora neće dopustiti ovu svojevrsnu hajku, govor mržnje i nepovjerenje koje se pokreće prema liječničkoj profesiji i liječnicima pojedincima'', rekao je Krešimir Luetić, v.d. predsjednika Hrvatske liječničke komore.

''Kod troje od deset nadziranih liječnika pronađen je stručni propust. Istog dana nad istim liječnicima i ministarstvo zdravstva također je obavilo inspekcijski nadzor te da su i u njihovom nadzoru utvrđeni propusti kod liječnika'', rekla je Jadranka Pavičić Šarić, predsjednica povjerenstva za stručna pitanja i stručni nadzor.

Komora medicinskih sestara traži očitovanje o postupanju kolegice u Metkoviću

Hrvatska komora medicinskih sestara (HKMS) priopćila je u subotu da traži od ravnatelja metkovskog Doma zdravlja očitovanje i dokaze o postupanju medicinske sestre u Pedijatrijskoj ambulanti u Metkoviću, vezano za tragičnu smrt devetogodišnjeg dječaka.

U priopćenju Hrvatska komora medicinskih sestara navodi kako je u četvrtak, od ravnatelja Doma zdravlja Metković zatražila informacije o medicinskoj sestri iz Pedijatrijske ambulante, koja se spominje u slučaju tragične smrti dječaka iz Metkovića.

"Ova informacija je bila nužna kako bi HKMS mogla od navedene medicinske sestre zatražiti očitovanje o tragičnom, neželjenom događaju. Do petka navečer HKMS od ravnatelja nije dobila taj podatak", dodaje se u priopćenju.

"Nakon što je u medijima objavljen cijeli dokument Stručnog mišljenja Hrvatske liječničke komore s imenima svih zdravstvenih djelatnika, Hrvatska komora medicinskih sestara će od spomenute medicinske sestre tražiti očitovanje i dokaze o njezinom postupanju. Zatim će stručna tijela Komore donijeti odluku o daljnjem postupanju", navode iz HKMS.

Komisija za stručni nadzor HLK-a, sastavljena od pet specijalista pedijatrije, intenzivne medicine i hitne medicine, u stručnom je mišljenju utvrdila propuste u stručnom radu kod troje od deset nadziranih liječnika. Stručno mišljenje doneseno je na temelju svih podataka prikupljenih iz cjelokupne medicinske dokumentacije, razgovora obavljenih s liječnicima tijekom nadzora, kao i iz pisanih očitovanja nadziranih liječnika.

Devetogodišnji dječak iz Metkovića umro je od sepse 11. prosinca 2018. u splitskome KBC-u. Mediji su izvijestili da su dječaka roditelji zbog pogoršanja tijekom vikenda, 8. i 9. prosinca, dva puta doveli na Hitnu pomoć u Metkoviću i da je oba puta bio vraćen kući, a u ponedjeljak je poslan pedijatrici i prevezen je u splitski KBC, gdje je nažalost umro. (Hina)