Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Talijanski ronilac, kojemu je u subotu pozlilo prilikom organiziranoga ronjenja na boce u blizini Mošćeničke Drage, preminuo je sinoć tijekom hitnog transporta s njegove ronilačke brodice i unatoč upornim pokušajima reanimacije medicinskih djelatnika riječke Hitne medicinske pomoći.


Djelatnici riječke Kapetanije u suradnji s policijskim službenicima utvrdili su da je preminuli 60-godišnji ronilac N.P. talijanski državljanin te da je stradao pod za sada neutvrđenim okolnostima, priopćili su u nedjelju iz Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture.

Vezani članci Ilustracija (Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL) Kraj potoka: Kod Lipovljana u automobilu pronađen mrtav muškarac U Sloveniji pronađen mrtav ilegalan migrant (Foto: Getty Images) U Sloveniji pronađeno truplo bez glave i ruku

Roniocu je naglo pozlilo tijekom ronjenja u riječkom akvatoriju, a Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) je u koordinaciji sa nadležnom Lučkom kapetanijom Rijeka i Pomorskom policijom organizirala akciju hitnoga medicinskog transporta stradalog.

Središnjica je u subotu u 17.30 sati zaprimila poziv o nezgodi ronioca kojemu je pozlilo prilikom organiziranoga ronjenja na boce. Poziv je poslan s ronilačke brodice, luke upisa Mošćenička Draga, kojom je upravljao vlasnik te ujedno i voditelj ronilačke grupe, koji posjeduje sve službene dozvole i uvjerenja za obavljanje transporta i provođenja organiziranoga ronjenja na boce.

Odmah je pokrenuta koordinirana akcija spašavanja, odnosno hitnoga medicinskog transporta za ronioca.

Tragičan kraj: Ronilac na dah pronađen mrtav kod otoka Šipnata

Budući da su u trenutku dojave o nezgodi još dvojica ronioca iz iste grupe bila u postupku izranjanja, Središnjica je voditelju ronjenja naložila da odmah nakon izrona preostale dvojice otplove za Mošćeničku Dragu, kamo je već iz Rijeke bilo upućeno najbrže raspoloživo plovilo riječke Kapetanije za daljnji transport unesrećenog te djelatnici Hitne medicinske pomoć.

Kako je u kontaktu sa zapovjednikom plovila riječke Kapetanije utvrđeno da će im trebati možda i nešto više od sat vremena da pristignu na odredište, Središnjica je u koordinaciji s riječkom Pomorskom policijom u mošćeničku lučicu uputila znatno brži službeni policijski gliser koji u 18.24 sati presreće ronilačko plovilo s kojega preuzimaju unesrećenika te ga ubrzo potom prevoze u Mošćeničku Dragu.

Tamo su ga u kritičnome stanju u daljnje medicinsko postupanje i transport preuzeli djelatnici riječke Hitne medicinske pomoći, no već u 19.37 sati riječka pomorska policija izvijestila je da je ronilac preminuo, unatoč neprestanim pokušajima reanimacije medicinskih djelatnika.

Istragu o točnim uzrocima ove nesreće zajednički provode djelatnici Lučke kapetanije Rijeka i Pomorske policije. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook