Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Karlovac: Optuženo deset carinika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Županijsko državno odvjetništvo u Karlovcu objavilo je danas da je Županijskom sudu podnijelo optužnicu protiv deset djelatnika Carinske ispostave u Maljevcu pod sumnjom da su počinili kažnjivo djelo protiv službene dužnosti, tj. zlouporabe položaja i ovlasti, te krivotvorenja službenih isprava.

Carinici B. I. (1970.), D. P. (1972.), I. T. (1956.), J. V. (1973.),
I. C. (1969.), Ž. B. (1969.), I. B. (1971.), S. K. (1967.), M. O.
(1971.) i M. P. (1969.) optuženi su da su od 8. svibnja 1998. do 16. rujna 1999. u više navrata na spomenutoj carinskoj ispostavi na granici s BiH vlasnicima trgovačke robe pribavili nepripadnu korist od ukupno 6,427.399 kuna, oštetivši za tu svotu državni proračun.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sporni koeficijenti Marić: "Vlada vodi računa o carinskim službenicima" Slika nije dostupna AKCIJA POLICIJE I USKOK-A OŠTETILI PRORAČUN ZA 10.5 MIL. KUNA? Sumnja se da su podmitili policajca na granici

U optužnici se navodi da je time vlasnicima omogućeno da izbjegnu plaćanje carine i PDV-a, tako da su samostalno i zajednički ovjeravali i potpisivali prijave za uvoz, izvoz i provoz robe. U tim je prijavama bilo neistinito prikazano da se roba izvozi u BiH, iako vozila koja su prevozila robu na graničnom prijelazu u Maljevcu nisu izišla iz Hrvatske, niti su u BiH ušla na graničnom prijelazu u Velikoj Kladuši.

U karlovačkoj Policijskoj upravi kažu da je optužnica podignuta na osnovi kaznene prijave iz 2003. Tada je u suradnji PU-a, ŽDO-a i Carinske uprave utvrđena osnovanost sumnje da su carinici fiktivno razduživali kamionski teret i drugu carinsku robu. To su činili tako da su prijavljivali i potpisom ovjeravali izvoz, uvoz ili provoz tekstila, kožne i metalne galanterije, dječjih igračaka, pribora za jelo i razne tehničke robe, iako roba nije prelazila granicu, nego je prodavana na crnom tržištu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene